top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
IMG_8298.JPG

Mathieu Colin

Terres du Moutherot
Distrikt: IGP Vin de Pays de Franche-Comté
_______

 

NY LANSERING 2-9 AUGUSTI 2021

Den lilla kommunen Le Moutherot, endast 145 invånare, är en fridfull idyll ca 20 km fågelvägen väster om Besançon, i den östliga änden av Massif de la Serre. Byn ligger på en kulltopp på drygt 300 meters höjd, med sluttningar täckta av skog, ängar och vinrankor. Här har vinodling bedrivits alltsedan 1400-talet. Geografiskt befinner vi oss i departementet Doubs, i dess nordvästra hörn bara några km från granndepartementen Jura i väst och Haute-Saône i norr. Arbois (Jura) ligger 44 km söderut, Dijon (Bourgogne) ca 75 km västerut, och den södra delen av Alsace startar ca 150 km i nordöst.
 
Doubs och Haute-Saône hade en gång i tiden en betydande vinodling, ca 20.000 ha innan vinlusen svepte igenom Frankrike i slutet av 1800-talet. Idag återstår sammanlagt endast ca 100 ha fördelade på ett 15-tal producenter, i utspridda kommuner längs gränsen mellan Doubs och Haute-Saône. Flera av producenterna som är verksamma idag kom igång på 80-talet, och nyplanterade rankor i kommuner som tidigare hade ett högt renommé för sina viner. Le Moutherot är ett bra exempel.
 
Vinerna härifrån har appellationen IGP Vin de Pays de Franche-Comté, instiftad 1982 (märkningen "Indication Géographique Protégée" tillkom 2011). Appellationen associeras ofta med det större vindistriktet Jura. Detta måste dock nyanseras. Vin de Pays de Franche-Comté kan enligt appellationsdekretet produceras i 4 departement: Doubs, Haute-Saône, Territoire de Belfort och Jura. Ett stort antal kommuner i Jura är dock exkluderade eftersom de lyder under andra appellationer: Côtes-du-Jura, Arbois m fl.

Rent formellt klassas man alltså som en del av "Jura", fast byarna som producerar Vin de Pays de Franche-Comté, Le Moutherot, Charcenne, Motey-Besuche, Bucey-lès-Gy, Champlitte m fl ligger en bra bit norrut och har en egen särart. Producenterna har t o m organiserat sig i ett litet syndikat. Ganska naturligt har man influenser från både Jura i söder och Bourgogne i väst. I fråga om vinstil ligger man dock närmare Bourgogne. Klimatet är tempererat med kontinentala influenser. Man har generellt lite tuffare klimatförutsättningar än t ex Bourgogne, mer fuktighet och en svalare växtsäsong, varför vinodlingarna idag koncentrerar sig på utvalda marker med extra goda förusättningar såsom god solexponering, ventilation mm. Terroiren domineras av kalk-lera. Appellationen ger rätten att använda en mängd olika druvsorter, men Chardonnay och Pinot Noir har en klar särställning för vitt respektive rött vin.
 
Kvaliteten är generellt hög till mycket hög; producenterna som har satsat på vinodling i området har gjort det helhjärtat. Baserat på min egen utforskning av området är det 2 producenter som särskilt utmärker sig: Vignoble Guillaume i Charcenne för sin Pinot Noir, och Terres du Moutherot (Colin Père et Fils) för sin Chardonnay. Georges Comte är en annan producent värd att nämnas, också verksam i Le Moutherot och specialiserad på Chardonnay.

I denna lansering kommer fokus ligga på Terres du Moutherot, som grundades 1987 av Henri Colin, en av pionjärerna som satte nytt liv i vinodlingen i Franche-Comté. Som tidigare nämnts är vinodlingen i Le Moutherot inget nytt, utan går tillbaka till 1400-talet, då benediktinmunkarna planterade vinstockar i byn. Le Moutherot hade ett eget kloster, en s k "prieuré", redan på 1000-talet. Tyvärr återstår ingenting av klostret idag, men en gammal vinlagringskällare från munkarnas tid finns kvar. Henri Colin var tidigare djuruppfödare men valde att satsa allt på vinodlingen, och nyplanterade 6 ha i byn. I familjens ägo fanns en mycket liten, äldre vinodling, motsvarande endast ca 0,10 ha. Sonen Mathieu, född 1987, kom in i verksamheten som 21-åring 2008, efter avklarade studier vid Lycée Viticole de Beaune, och tog snabbt över ansvaret för vingården medan fadern klev åt sidan.

Idag har den totala arealen vuxit till 8,5 ha, varav 80% är planterad med Chardonnay och 20% med Pinot Noir. Exponeringen är främst östlig och sydlig, och endast en mindre del västlig. Man har en unik ventilation tack vare den höga höjden på ca 250-300 meter. En klar dag kan man se flera bergskedjor i olika riktningar: Jurabergen, Alperna, även bergstoppen Ballon d'Alsace.
 
För att utöka ventilationen och solexponeringen är merparten av rankorna uppbundna enligt s k "lyrauppbindning", dvs en Y-formad uppbindning, som en "lyra". Detta ger mer luft åt rankorna. Hos familjen Colin finns en genuin och gammaldags bondetradition, där mycket av arbetet sker enligt naturliga principer. Man låter en del vegetation frodas mellan rankorna, t ex örtkryddor, blommor mm. Då man fortfarande har en fåruppfödning på gården, låter man fårhjorden beta en del av vegetationen i januari och februari, och samtidigt bidra med naturligt fårgödsel. Det gräs som blir kvar avlägsnas sedan mekaniskt.
 
Vingårdsarbetet sker alltså enligt naturliga och ekologiska metoder, utan att man dock ansökt om ekologisk certifiering. Kemiska bekämpningsmedel används i princip inte, utom i nödfall. Om det regnar mycket kan rankorna avlövas, och på så vis minimeras svampangreppen; om det däremot råder värmebölja behåller man löven för att skydda druvorna mot hettan.

Skörden är 100% manuell. Jäsningen sker till 100% på ekfat med druvans naturliga jästkulturer, helt utan tillsatser. Man använder 4-7-åriga ekfat från Bourgogne, som inte ger någon fatkaraktär, men möjliggjör en mikrosyresättning som ökar vinernas komplexitet. Lagringen fortsätter på ekfat i ca 12 månader, med regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) och ouillage (påfyllning av vin i faten, ersätter avdunstat vin). Malolaktisk jäsning genomförs rutinmässigt. Metoden är i grunden 100% traditionell och burgundisk och Mathieu håller det inte hemligt att inspirationen ligger åt Bourgognehållet. Efter en mycket lätt filtrering tillsätts små doser sulfiter vid buteljeringen, ca 20 mg/l. Tillsammans med den naturliga sulfithalten i vinet landar man på totalt ca 30 mg/l sulfiter, en mycket låg nivå, som beroende på hur man definierar det ligger i närheten av ett "naturvin". I grunden är alla vita viner vinifierade enligt samma metod (med endast något undantag).

Resultatet av allt detta hantverksarbete är fabulöst. Vi har en särpräglad stil, som absolut liknar Bourgogne men framför allt representerar terroiren i Le Moutherot. Färgen är djupt gyllengul med en lätt grön nyans. Ett elegant fruktintryck med mycket citrus och vit frukt, kryddiga anistoner, och en påtaglig och uppfriskande mineralitet. I munnen är fruktsyran salivretande och aldrig aggressiv, kombinerad med en naturlig smörighet. Ibland finns en lätt honungston. De olika cuvéerna uppvisar subtila och spännande skillnader. 2 av bascuvéerna är blandningar av flera vingårdslägen, 2 av premiumvinerna är plockade från enskilda lägen ("cuvée parcellaire") - mer om detta längre ner. Vinerna passar ypperligt till insjöfiskar (t ex forell, röding, gös, abborre m fl), vitt kött (fläsk, kalv), hantverkskorvar, ostar, mm. De når sin topp vid ca 3-4 års ålder och kan lagras i ungefär det dubbla, i vissa fall längre. Serveringstemperaturen bör ligga runt 11-12°C, dvs inte för kallt. Vid denna temperatur upplevs vinerna fortfarande väldigt friska tack vare den naturliga fruktsyran, och deras komplexitet blir tydligare. Vinerna är oerhört stabila och har mycket god hållbarhet efter öppning.
 
Utöver de vita vinerna, som är kärnan i produktionen, gör Mathieu även en fruktdriven Pinot Noir av lättare typ, 2 st mousserande viner enligt Méthode Traditionnelle, samt 2 söta starkviner av typen Vin de Liqueur (liknar macvin). Hittills har man anlitat en extern producent för själva framställningen av de mousserande (champaniseringen), dvs man levererar endast basvinerna. Mathieu ämnar dock ombesörja hela processen för sina mousserande helt utan extern inblandning, med beräknad premiär 2022. Det ska bli spännande att följa. 

Ganska naturligt är vingårdens kunder mest lokala kunder. Bland konnässörer i Besançon-trakten har man ett gott renommé och betraktas som en lokal stolthet. Vingården har fått en hel del uppmärksamhet av lokal media, även nationell media. Beroende på skördeuttaget, som varierar mellan 30-40 hl/ha, uppgår produktionen till uppemot 38.000 buteljer årligen. Ca 70% säljs lokalt.

Terroirviner lanserar 5 viner av Terres du Moutherot:

Chardonnay "Vieilles Vignes" 2019 (Torrt vitt vin). En blandning av flera vingårdslägen där rankorna är över 30 år gamla. Nyanserat och elegant med tydliga inslag av citron, persika, lätta exotiska toner av ananas och mango, en aniston som övergår i eukalyptus, färska nötter och flintmineralitet. Ett superfint drag i munnen med salivretande fruktsyra parat med lätt smörighet, och en lätt jodsälta på avslutet. Njut redan idag till allehanda fiskrätter, laxterrin, forell med mandel, sniglar på Bourgognevis, hantverkskorvar, charkuterier mm. Lagringspotential: ca 5-6 år. I sin prisklass slår vinet de flesta vita Bourgogner.

Chardonnay "Réserve" 2019 (Torrt vitt vin). En blandning av flera vingårdslägen, men urvalet baserar sig här på utvalda ekfat. En underbar citrusdoft med drag av citronmeliss och pepparmynta, vita bommor, samt en subtil honungston. Här finns lite större fruktmognad, som inte gör mineraliteten mindre uppfriskande. Munnen är frisk och smörig och perfekt balanserad, med en lätt jodsälta på avslutet. Utmärkt till vällagade insjöfiskar, varför inte en stekt röding eller abborre, med lite mandelpotatis och brynt smör. Kan lagras ca 6-7 år. Vinet (årgång 2019) har sålt slut med rekordfart på vingården. Terroirviner erhöll de sista 90 tillgängliga flaskorna.

Chardonnay "Le Pèlerin" 2019 (Torrt vitt vin). Ett av premiumvinerna, kommer från vingårdsläget "Le Pèlerin" omfattande 1 ha, med sydvästlig exponering. Jorden är här lite djupare och lerigare. Ett mycket elegant vin med toner av grapefrukt och päron samt en finstämd kryddighet av ingefära och mint, även en gnutta vanilj, som ger ett riktigt djup åt doften. I munnen upplevs en mycket fin volym och en fyllighet som tydligt överglänser basvinerna. Samtidigt är det friskt och spänstigt. Serveras med fördel till rätter av vitt kött, t ex kalvfilémedaljonger med en god svampgräddsås och potatisgratäng. Har något år kvar till sin topp och kan lagras ca 6-7 år.

Chardonnay "Roche Bonive" 2019 (Torrt vitt vin). Nästa premiumvin kommer från läget "Roche Bonive" som också omfattar 1 ha, men ligger i ett sydöstligt läge, och har en lite tunnare kalkhaltig jord. Vinets profil är helt annorlunda. Enligt Mathieu upplever man samma skillnad regelmässigt mellan "Le Pèlerin" och "Roche Bonive", vilket är helt terroirrelaterat. Vinet är ofiltrerat, utan att detta märks på färgen. En mer generöst fruktig doft välkomnar nosen, med toner av mogna stenfrukter, mirabell, samt intensiva citrustoner av satsuma och blodgrapefrukt. I bakgrunden anas lätt vanilj, nötter och naturligtvis mineralitet. I munnen är det fylligt med runda konturer och en gudomlig fruktkoncentration. Vinet är helt enkelt lite rundare och fruktigare än "Le Pèlerin", som å sin sida bjuder på lite mer kryddighet. Njut av "Roche Bonive" till en vällagad fiskrätt, t ex torskrygg med Beurre Blanc. Med lite ålder kommer det att bli en drömmatch till lagrad Comté. Vinet har något år kvar till sin topp. Enligt Mathieu kan det mycket väl bli det mest långlivade i denna lansering, med en lagringspotential på uppemot 8-10 år.

Chardonnay "L'Origine" 2017 (Torrt vitt vin). Detta är ett vin i särklass, som görs på vingårdens absolut äldsta stockar, planterade ca 1970 av Mathieu Colins farfar. Läget som omfattar 0,10 ha, var det som Mathieus far Henri startade med när han grundade vingården 1987, därav namnet "l'Origine". Dessa 0,10 ha är en del av vingårdsläget "Roche Bonive". Tack vare lite mer ålder på flaska ligger vinet idag i en mycket trevlig fas, med redan väl utvecklad komplexitet. Här finns massor av frisk mineralitet med rökiga nyanser, som paras med en angenäm briochesmörighet och nötighet, honung, klementiner, gula äpplen, och lätta exotiska övertoner. Allt är mycket fint sammanvävt. Det är smakrikt och kraftfullt, men samtidigt oerhört elegant och nyanserat. Den energiska fruktsyran ger en bastant struktur. Avslutet är långt och salivretande med mycket citrus. Stilmässigt finns här en liten blinkning åt Jurahållet. Drick denna härlighet till smakrika anrättningar: svamp- eller skaldjursrisotto, fiskrätter med brynt smör (t ex Sjötunga Meunière), smörstekt gös med kantareller, kalv- eller fläskstekar mm. Tillbehör som grädde, skogssvamp, bacon och parmesan kan vara mycket trevliga. Sist men inte minst är vinet ypperligt till lagrad Comté och andra hårdostar. Lagringspotential ca 7-8 år. Vinet är slutsålt på vingården, Terroirviner erhöll de sista 48 flaskorna.

Ett litet smakprov:
Terres du Moutherot Chardonnay Vieilles Vignes, 189 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Terres du Moutherot

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page