top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Chantal Contat-Grangé
Elodie Balme
Distrikt: Rasteau, Côtes-du-Rhône Villages Roaix, Côtes-du-Rhône, Vin de France
_______

 

Vingård med orientering mot naturlig vinifiering

 

Elodie Balme har gjort en kometkarriär sedan hon gjorde sitt första vin 2006. Idag är hon mycket efterfrågad och närmar sig fullbokning. Det är därför väldigt kul att få chansen att arbeta med henne och kunna erbjuda hennes viner till Terroirviners medlemmar. Extra kul är att prisläget är oslagbart för den kvalitet som erbjuds.
Rasteau ligger 21 km öster om Orange i södra Rhônedalen. En idyllisk plats nedanför det lilla massivet Ventabren med perfekt sydlig exponering, väster om floden l'Ouvèze. Mittemot, tvärs över floden och slätten, syns bergskedjan Dentelles de Montmirail (där bl a Séguret och Gigondas ligger). Vyerna är breda och hissnande: vinodling så långt ögat kan nå, utspridda olivträd och garrigue. Det finns en viss "magi" som kännetecknar platsen, kan inte riktigt förklara det rationellt. Men vinerna talar sitt tydliga språk.

Rasteau är känt både för Vin Doux Naturel (söta fortifierade viner som kan ha flera färger) med lagstadgad appellation sedan 1944, och för sitt röda vin, med egen appellation (AOC Rasteau) sedan 2010. Innan 2010 klassades det röda vinet som Côtes-du-Rhône Villages, men har nu alltså fått en högre status som"Cru des Côtes-du-Rhône". En officialisering av den kvalité som vinerna faktiskt levererar.

Vingårdarna i Rasteau befinner sig på terrasser mellan 120-320 meters höjd med varierande terroirer: kalk-lera, tunn "skelettjord" ovanpå märgel, röd lera ovanpå sandsten. Variationer som bådar för en fin komplexitet. Galets roulés (ovala stenar) täcker det mesta av jorden, och fyller en viktig roll genom att absorbera värme på dagen och släppa den på natten. Koncentrationsgraderna i druvorna är spektakulära, även i "svalare" år. 

Röd Rasteau kännetecknas av en oerhörd intensitet och koncentration.Det är ett fylligt, kraftfullt vin med solig, krämig frukt och en rostad, kryddig framtoning. Huvuddruvan är Grenache (minst 50% enligt reglerna för appellationen), som komplementeras med Syrah och/eller Mourvèdre (minst 20%). Andra druvsorter, t ex Carignan, kan ingå i blandningen. Hos Elodie Balme får Rasteau en sällsynt elegans, vilket jag ska återkomma till längre ner. 

Men först: vem är Elodie Balme? Elodie är ett mycket bra exempel på en ung och målmedveten talang som vill bygga vidare på familjetraditioner och driva mot en mer ekologisk vinodling och mer naturlig vinifiering. Hennes farfar hade ett eget vineri, dock inte hennes pappa (Bernard), som istället sålt sina druvor till lokala vinkooperativ och aldrig vinifierat. 19 år gammal bestämde Elodie att börja studera vitikultur och oenologi i Orange. Hon fick chansen att bli lärling hos den berömde producenten Marcel Richaud i Cairanne under 3 år. Marcel (som själv började odla som 17-åring) blev hennes mentor och gav henne stimulansen att starta en egen vingård med egen vinifiering.Vilket Elodie gjorde 2006, 23 år gammal, med 4 ha hon hade tagit över från pappa Bernard. Resten är en riktig succéhistoria. Idag samarbetar Elodie med pappa Bernard ute på vinfältet, där hon vakar över och vinifierar ca 14 ha som har blivit hennes del av gården. Kemiska medel är nästan helt borttagna (med undantag för några enstaka svårodlade lägen), och hon har även övertygat pappa Bernard att följa i hennes spår!

En rolig anekdot: Marcel Richaud som haft enorm betydelse för Elodies utveckling hade en gång i tiden (som ung talang) haft Elodies farfar som sin egen mentor... 

Elodies 14 ha fördelar sig på 3 grannkommuner: Rasteau, Roaix och Buisson, alla med olika terroiregenskaper. Varje läge vinifieras separat (vinification parcellaire) vilket betyder att varje vin är kopplat till en unik terroir. Hos Elodie upptar Grenache 70% av den totala arealen, åtföljd av Syrah (20%), resten Carignan och sedan några år mindre plättar Mourvèdre som Elodie nyplanterat. Vinifiering och uppfostring sker på betongtankar, men 10% av Rasteau vistas på 3 år gamla ekfat och demi-muids. Jäsningen sker till 100% med naturlig jäst från druvan helt utan tillsatser. Inga sulfiter tillsätts under själva jäsningen, dock mycket små mängder vid blandning och buteljering. Vinerna är varken klarifierade eller filtrerade. Detta kombinerat med en mjuk och jämn extrahering ger upphov till en fantastisk renhet i vinerna, en mer expansiv fruktighet och en mer avspänd munkänsla.

 

Elodie har verkligen hittat en egen vinstil: charmig, insmickrande, fullspäckad med ren frukt tack vare den naturliga vinifieringen, med en rejäl dos kryddor och blommighet. Kraften och värmen från södra Rhône finns naturligtvis, men är väl inlindad i en sammetslen kropp. Tanninerna är mogna och runda, alltid finkorniga, och det finns en fräsch mentolström som balanserar värmen.Vinerna briljerar med att vara perfekt avrundade i avslutningen, vilket ger dem en gourmandkaraktär som kallar efter omedelbar glaspåfyllning. Man kan kalla stilen "feminin" om man önskar (men här betyder inte feminin "mjäkig", långt ifrån!).

Vinerna är tillgängliga unga men vinner på några års lagring. Tipset är: drick några idag och spara några till senare. Servera vinerna vid ca 17°C. Öppna korken flera timmar i förväg, alternativt karaffera 30-60 minuter.

Ett litet smakprov:

Elodie Balme Rasteau Rouge 2015, 229 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Damien Schueller Pinot Blanc Petits Grains 2014

Rasteau 2015 är Elodies toppvin. Börjar öppna sig och bli redo att drickas. Här upplevs komplexiteten som flera "lager" ovanpå varandra: superren mörk frukt, lakrits, en rökig kryddighet som påminner om rökelse, subtila toner av apelsinzest och mentol... Så "varmt", och ändå "svalt". Koncentrationen som Elodie uppnår 2014 är fenomenal och ovanlig för årgången. Väldigt intrigerande, och enormt njutningsfullt! Riktigt fylligt är det också. En drömparning till detta vin är Osso Bucco alla Milanese

 

Druva: 50% Grenache, 20% Syrah, 20% Carignan, 10% MOurvèdre. 90% av vinet uppfostras på betongtankar, 10% uppfostras på 3-10 år gamla ekfat och demi-muids. Ej klarifiering, ej filtering.

 

Passar till: örtkryddade stekar, Daube Provençale, Osso Bucco alla Milanese. Serveringstemperatur ca 17-18°C. Karaffera gärna en timme innan servering.

 

Drickfönster: nu - 2024 

bottom of page