top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine de la Mavette
Distrikt: Gigondas, Côtes-du-Rhône
_______
 

NY LANSERING 28 OKTOBER - 10 NOVEMBER 2024

 

VINDISTRIKTET GIGONDAS

Gigondas är ett av de mest spännande distrikten i hela Rhônedalen, klassat som "Cru" sedan 1971, dvs den högsta officiella kategorin bland vinerna i Côtes-du-Rhône. Vinodlingarna befinner på bergskedjan Dentelle de Montmirails västra flank, ca 20 km öster om staden Orange. En betydande del av odlingarna ligger inklämda i små dalar i bergskedjan, mitt bland garrigue (vilda örter) och skogsvegetation. Totalt omfattar appellationsområdet lite drygt 1200 ha, och ca 72 oberoende producenter samt 3 kooperativ är aktiva idag. Ett varmt och torrt medelhavsklimat ger naturligt solmogna och kraftfulla viner. Regnen, som kommer sporadiskt under vår och höst, är kortvariga men kraftiga. Vinden Mistral, som blåser friskt under en stor del av året, fyller en viktig roll genom sin uttorkande effekt, som motverkar utbrott av ranksjukdomar. Tack vare den dominerande västliga och nordvästliga exponeringen, men även höjden (ca 150-400 meter) behåller vinerna bra fruktsyrahalter. Druvorna mognar långsammare i Gigondas än i tex Châteauneuf-du-Pape, och skördas i snitt ca 2-3 veckor senare. Terroiren varierar utifrån höjden: högre upp i bergsmassivet är jorden magrare och mer dominerad av kalksten och kalkstensvittring; längre ner i riktning mot floden l’Ouvèze, dominerar alluviala terrasser med inslag av sand och röd lera. De mest strukturerade och potenta vinerna är vanligtvis dem som kommer från lite högre höjd. Ca 98% av allt vin från Gigondas är rött, 2% rosé. Huvuddruvan är Grenache, som enligt reglerna måste utgöra minst 50% av en vingårds planterade areal. Kompletterade druvor är Syrah, Mourvèdre och Cinsault, som tillsammans med Grenache ska utgöra minst 90%. Resterande 10% kan bestå av andra tillåtna blå druvor samt gröna druvor som t ex Clairette. Maxuttag för rött vin är 36 hl/ha, men snittet ligger i praktiken närmare 30 hl/ha. Från årgång 2023 är vitt vin tillåtet i appellationen, och ska enligt reglerna bestå av minst 70% Clairette, en druvsort som är känd för sin friskhet.

Gigondasviner har blivit alltmer efterfrågade och ses ofta som en rival till Châteauneuf-du-Pape, som ligger ca 17 km sydväst. De har fördelen att fortfarande behålla en attraktiv prisnivå. En bra Gigondas kan normalt lagras i ca 8-10 år (ibland längre), och utvecklar en komplex bukett, ofta med läder- och tryffeltoner, med åldern. Klassiska parningar till Gigondas är vilträtter, t ex stekar eller grytor på vildsvin eller hjort, fylld duva, samt lyxrätten "Lièvre à la Royale" (rödvinsbräserad hare, serverad med en sås gjord på harens blod och inälvor). Gigondasviner är även perfekta till högrevsgrytor av typen Daube Provençale och klassiska provencalska stekar med örtkryddor. Rekommenderad serveringstemperatur är ca 16°C.

DOMAINE DE LA MAVETTE

Domaine de la Mavette har anor sedan tidigt 1900-tal, och har ägts av samma familj i 3 generationer. Jean-François Lambert tog över vinmakningen 1987, 21 år gammal, efter att ha utbildat sig i Bourgogne. Vingården har alltid vinifierat sin skörd, men buteljering och försäljning under egen etikett startade 1974. Vingårdens historia har varit något "krokig". Jean-François gammelmoster, Emma Roux, som ägde vingården för över ett sekel sedan, saknade en direkt arvtagare efter att hennes man stupat i första världskriget, och hennes ende son drabbats av samma öde i andra värdskriget. Till slut var det systersonen Pierre Lambert som fick ärva gården. Men Pierre, som drev en krog i Carpentras, var föga intresserad av vinmakning, varför han antingen utarrenderade marken (fram till 1971), eller lät vinerna produceras av en grannproducent. Det var först när Pierres son, Jean-François (den aktuella vinmakaren) kom in i bilden som vingården på allvar börjades skötas av familjen igen.

Fram till 2021 omfattade vingården totalt ca 30 ha, inklusive marker i Gigondas, Sablet, samt generisk Côtes-du-Rhône och Vin de Pays de Vaucluse. Men i samband med att Jean-François formellt förvärvade egendomen av föräldrarna, passade han på att avyttra mer än 2/3 av markerna. All mark klassad som generisk Côtes-du-Rhône (belägen på lägre höjd, närmare floden Ouvèze) såldes. Kvar blev 9 ha, varav 5,47 ha i Gigondas (i vinanläggningens direkta omnejd), och resten i Sablet (Villages-klassad mark). Orsakerna till denna nedskärning är delvis ekonomiska, men handlar även om att fokusera verksamheten på de finaste terroirerna. Jean-François fortsätter dock att producera en liten mängd IGP Vaucluse.

Geografiskt ligger Domaine de la Mavette vid gränsen mellan Gigondas och Sablet, på Lieu-dit "Les Pallières", inne i en liten dal strax sydväst om berget Cheval Long. I detta något avskärmade område på ca 220 meters höjd, råder ett relativt svalt klimat med en utsträckt växtsäsong som gynnar komplexiteten i vinerna. Terroiren består av kalk-lera, med inslag av "safre" (provençalska för "sand"), en lättvittrad typ av sand av maritimt ursprung (avlagrad av det hav som täckte området som nu är Rhônedalen under Miocen). Safre är naturligt dränerande, och bjuder inte på något motstånd för vinrankans rötter, som lätt tar sig förbi och hittar vatten i kalkgrunden. Denna terroir ger alltså vinrankan utmärkta växtförutsättningar. Domaine de la Mavette odlar lägen med flera exponeringar i dalen, inklusive sydlig och östlig. I skogsdungarna som omger vingårdarna förekommer vild tryffel.

Odlingen följer hållbara metoder enligt s k "lutte raisonnée", är helt herbicid- och insekticidfri, och man använder enbart organiskt gödsel.

Jean-François producerar 2 röda Gigondas som är kvalitetsmässigt likvärdiga och plockas från samma terroir, men som skiljer sig lite i stilen. Skörden är 100% manuell med ett uttag om 30 hl/ha. Båda viner avstjälkas till 70% och jäser naturligt i 30-40 dagar med 2 dagliga remontage (överpumpningar av musten), samt pigeage (nedtryckning och omrörning av skalen i musten) 4 gånger under jäsningsperioden. Skillnaden mellan de 2 cuvéerna berör lagringen: det första vinet lagras till 80% på emaljtank och till 20% på 1-7 åriga 228-liters ekfat, i 12-18 månader. Det andra vinet, "Cuvée Boisée", lagras helt och hållet på ekfat i 12-18 månader och får därmed en mer pregnant fatkaraktär, en köttigare kropp och kraftigare tanniner. Båda viner når sin topp vid ca 4-5 års ålder och kan lagras i ca 8-10. "Cuvée Boisée" behöver normalt lite mer tid för att komma till sin rätt, och kan ofta lagras ett par år längre. Vilket vin man föredrar är en smaksak, man kan gilla båda för sina respektive uttryck, vilket jag personligen gör!

Domaine de la Mavette är en ganska "diskret" producent, och är inte det första namnet man stöter på när man söker upp Gigondasviner. Man saknar t o m en hemsida på internet. Det är dock inte utmärkelserna som saknas. Man får guldmedaljer i tävlingar samt stjärnor i Guide Hachette i princip år efter år. De 2 röda Gigondasvinerna har även selekterats av 3 restauranger med Michelin-stjärna i Belgien (2 st enstjärniga samt en 2-stjärnig), vilket måste ses som en mycket fin merit.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine de la Mavette:

Côtes-du-Rhône Villages Sablet Blanc 2023 (Vitt, torrt). En helt makalös vit Sablet, på 40% Roussanne, 40% Viognier, 20% Grenache Blanc, lagrad till 100% på emaljtank. Druvorna kommer från ett mikroläge om 0,30 ha. Endast 1500 flaskor producerade, så det gäller att beställa vinet snabbt om man vill kunna få sin tilldelning… Vinet är helt enkelt fantastiskt, jag saknar bättre ord för det. Stort, aromatiskt, med en tät och krämig kropp och hela 15% alkoholhalt. En opulent frukt, med toner av persika, mogna päron och tropisk nektar, följs av blommiga toner, lite tobak, fänkål och mineralsälta. Rena elixiret. Drickes nu och ca 3-4 år framåt som aperitif, till medelhavstapas, bläckfisksallad, Pissaladière, fisksoppa med aïoli, grillad gambas, chèvreostar från Provence mm. Belönades med en guldmedalj vid Concours des Vins d’Orange 2024.

"Cuvée Octéo" Côtes-du-Rhône Rouge 2020 (Rött). En specialcuvée som Jean-François Lambert har tillägnat sina 2 barn: Océane (dottern) och Théo (sonen), därav namnet "Octéo". I årgång 2020 är blandningen 90% Syrah, 5% Grenache och 5% Viognier, lagrad till 100% på emaljtank. Detta blir den sista årgången som Jean-François gör av detta vin, då han 2021 gjort sig av med sina marker klassade som generisk Côtes-du-Rhône. Lite synd med tanke på hur populärt detta vin har varit! Syrah ger vinet en naturlig djup och tät färg, och en karaktäristisk kryddighet och rökighet. Här finns en superb bukett som domineras av Crème de cassis, följt av blåbär, hallon, viol, lagerblad, svarta oliver och mörk chocklad. Medelfylligt i munnen, med finkorniga och sammetslena tanniner, och ett salivretande avslut. Löjligt gott! Drick till en grillad köttbit, en gryta (t ex en Bœuf Bourguignon), en god hantverkskorv mm. Ligger nu i sin topp, kan lagras i ca 3 år till. Belönades med en guldmedalj vid Concours des Vins d’Avignon 2022.

Gigondas 2020 (Rött). 65% Grenache, 25% Syrah, 10% Mourvèdre, lagrat till 80% på emaljtank och till 20% på ekfat i 18 månader. Ett exempel på kraft och elegans i perfekt balans – typiskt för denna cuvée men också för årgången. Magnifikt fruktdrivet, med en tydlig ton av Crème de cassis som ligger i framscenen. Vinet växer signifikant i glaset, med nyanser av mogna körsbär, plommon, nejlika, färskmalen peppar, mint, kakao och mineraler som sakta fyller ut buketten. Vinet är tätt och drygt medelfylligt i munnen, med en härlig krämig textur och sammetslena tanniner, som bådar för en ypperlig drickvänlighet. Vinet har en sagolik fräschör och finess. Njut till en god lammstek med timjansky, en Daube Provençale eller annan högrevsgryta, oxfilé med béarnaisesås eller pepparsås mm. Kan karafferas ca 1 timme innan servering. Kan lagras t o m ca 2027-2028. Belönades med en guldmedalj vid Concours des Vins d'Avignon 2021 (från tankprov), samt en stjärna i Guide Hachette 2023.

"Cuvée Boisée" Gigondas 2020 (Rött). Samma druvblandning och terroir som föregående. Druvorna har i grunden exakt samma kvalitet. Skillnaden är fatlagringen, som får en avgörande effekt på vinet. "Cuvée Boisée" lagrades till 100% på ekfat i 18 månader, och är producentens kraftigaste vin. Ett stort, fylligt vin med mycket fin koncentration. Stordoftat, intensivt och nyanserat. Fatkaraktären döljer ingalunda frukten, utan snarare förhöjer den. Jean-François menar att denna cuvée kan ha en fatdominerad period de 3-4 första åren, varpå frukten tar överhand. Crème de cassis, björnbär, plommon, blandas med nyanser av viol, humus, svarta oliver, lagerbad, kakao, lakrits och mineralitet. Visst finns här en stram struktur med stadiga tanniner, men årgångens naturliga finess gör dem definitivt behagliga, och vinet är idag fullt redo att drickas. Njut till lite kraftigare anrättningar, t ex kött- eller vilträtter (vildsvin, rapphöns, fasan, duva, hjort mm) med kraftiga såser, gärna garnerade med karljohansvamp och tryffel. Ju äldre vinet blir, desto mer passande till tryffel. Karaffera gärna 1 timme innan servering. Kan lagras i ca 10 år t o m 2030. Belönades med en guldmedalj vid Concours des Vins d’Orange 2022.

BLANDLÅDA

Jag har satt ihop en välbalanserad Mavette-låda enligt följande :

2 fl Côtes-du-Rhône Villages Sablet Blanc 2023
1 fl "Cuvée Octéo" Côtes-du-Rhône Rouge 2020
1 fl Gigondas 2020
2 fl "Cuvée Boisée" Gigondas 2020

EXTRAVIN

IGP Vaucluse Rouge 2022 (Rött). 100% Caladoc, skördad från en alluvial terrass med inslag av spruckna stenar. 100% avstjälkning och 10 dagars jäsning med skalmaceration. Alk. 13,5%. Caladoc är en korsning mellan Grenache och Malbec, skapad i Frankrike 1958. Det har blivit en alltmer populär och planterad druvsort på senare år. Vinet är fruktdrivet med inslag av färska hallon, smultron, grenadine, lätt viol, örter, muskot och mineral. Smaken är rund med mjuka tanniner och en härlig salivretande fräschör. Du som söker ett trevligt och lättsamt husvin kommer att gilla detta. Passar till charkuterier, pizza, vegorätter, ostar mm. Drickes ungt t o m 2025-2026. Släppts inte i onlinebutiken men kan beställas per mejl. Nu slutsålt hos Jean-François men Terroirviner har reserverat några lådor. Pris: 159 kr/fl.

Domaine de la Mavette

Jean-François Lambert på vingården i Gigondas, 5/10-2018

Domaine de la Mavette

På dessa ekfat lagrar Jean-François Lambert sina Gigondasviner. 5 oktober 2018. 

Domaine de la Mavette

Toppvinet "Cuvée Boisée" Gigondas 2020

bottom of page