Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 11-18 DEC 2024
BESTÄLL SENAST SÖN 1 DEC 2024
Sylvain Boussier
Domaine de la Chapelle
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Gadagne, Côtes-du-Rhône
_______
NY LANSERING 26 SEPT-10 OKTOBER 2023
Vindistriktet "Gadagne" (så uppnämnt efter bynamnet Châteauneuf-de-Gadagne), är en liten och tämligen okänd pärla, 15 km öster om Avignon och 18 km söder om Châteauneuf-du-Pape. Här har man producerat vin åtminstone sedan påvarnas tid i Avignon på 1300-talet, men säkert längre tillbaka. Byn åtnjöt under flera sekel ett högt renommé, t o m högre än Châteauneuf-du-Pape; gränsstenar från påvetiden vittnar om att delar av marken var påvemark.
Terroiren är lik den i Châteauneuf-du-Pape, med stora ovala stenar (galets roulés) ovanpå röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket driver fram en hög mognad i druvorna. Vinodlingen i Gadagne ligger på en platå med en snitthöjd på 115 meter. På den nordöstra sidan finns hisnande utsikter mot Provence och Mont Ventoux. Gadagne-platån känneteckas av en tung och djup lera med exceptionell förmåga att lagra vatten, vilket möjliggör en oavbruten vattenförsörjning för rankorna under de stekheta och torra sommarmånaderna. Faktum är att vattnet som ansamlas under Gadagne-platån räcker till att försörja samtliga offentliga fontäner i Châteauneuf-de-Gadagne året runt... Vinden Mistral, som här blåser friskt, torkar ut vinrankorna och skyddar mot mjöldagg och andra svampsjukdomar.
Sedan 2012 har området "Villages"-status och de röda vinerna har rätt till appellationen "Côtes-du-Rhône Villages Gadagne". Detta var något vinbönderna i Gadagne hade kämpat för i ett decennium. Totalt omfattar appellationsområdet 250 ha, varav 64 ha idag används för röd "Gadagne". 7 oberoende producenter samt ett vinkooperativ är verksamma i distriktet.
Domaine de la Chapelle är till ytan den minsta, och den äldsta vingården i Gadagne, dokumenterad sedan 1644. Ja, faktum är att detta är den äldsta vingården i hela departementet Vaucluse som än idag är aktiv. Den drevs av jesuitorden under 1700-talet och har fått sitt namn av kapellet (Chapelle) som jesuiterna byggde 1724, och står till denna idag. Man känner en viss vördnad när man stiger in genom den massiva ekdörren som är ingången till gården. Efter jesuiternas tid bytte egendomen ägare några gånger. Sedan 1954 drivs den av familjen Boussier och sedan 2009 av Sylvain som är den 3:e generationen.
Sylvain Boussier, 42, är en ovanlig vinmakare. Han är utbildad systemvetare (med avlagd doktorsexamen) och undervisar på universitet i Avignon. Samtidigt driver han Domaine de la Chapelle, som är hans huvudengagemang. Sedan 2018 får han stöd av frun Céline, som helhjärtat klivit in i arbetet på vingården.
Gårdens dryga 8 ha består till större delen av äldre vinstockar (över 40 år) med naturligt låga skördeuttag runt 30 hl/ha. Odlingen sker med minimala ingrepp och noll herbicider. 100% organiskt gödsel används, och jorden plöjs mekaniskt. Sylvains arbetsmetoder har alltid varit nästintill ekologiska och steget till att bli formellt ekologiskt certifierad har alltid funnits i hans tankar. I somras (2023) tog han slutligen detta lilla steg och startade den formella ekologiska konverteringen. Eftersom de äldre stockarna är djupt rotade i den tunga leriga jorden på Gadagne-platån, har dessa tillgång till vattenreserver på djupet. Mognadsprocessen fortgår därmed jämnt och utan avbrott, vilket ger druvor med mycket god fenolisk mognad.
När det gäller vinifieringen har Sylvains filosofi genom åren utvecklats och förfinats. Medan den tidigare stilen byggde på en tämligen långt driven extraktion, som gav tuffa, tanninrika viner som ofta behövde en viss lagring för att bli tillgängliga, är den nya stilen mjukare extraherad och mer polerad. Skiftet skedde från årgång 2016. Sylvain upplevde att då terroiren i Gadagne var så "explosiv" (hans egna uttryck), så fick hans röda viner en naturlig dos med tanniner utan att man behövde pressa fram dem alltför hårt. För "Tradition" kör Sylvain nu en mjuk "remontage" per dag i 4 veckor. För "Réserve" kör han en daglig "délestage" i början av vinifieringen, för att sedan övergå till en lättare remontage per dag på samma sätt som för "Tradition". Réserve blir sålunda stramare i stilen, och mer lagringskrävande (vilket är syftet); syresättningen som délestagen medför har även en luftande effekt på den naturligt reduktiva Syrah-druvan. Hela idén är att vinerna mår bättre av att begränsa ingreppen, att inget behöver pressas fram, ty det kommer fram av egen kraft. Från årgång 2018 har Sylvain även slutat använda foudres (stora ekliggare) för lagringen. Lagringen sker nu till 100% på cementtankar och ståltankar i 8-12 månader. Återigen vilar beslutet på att terroiren i Gadagne bäst lämpar sig för detta. Terroirens "explosivitet" behöver ingen ekbehandling (om än väldigt mild, som är fallet med foudres), då Gadagne-vinerna ofta har en naturlig kryddighet som kan påminna om ek, t ex chocklad- eller lakritstoner. Många blir faktiskt förbluffade när Sylvain avslöjar att vinet "Réserve" inte är lagrat på ekfat. Frukten blir dock desto renare och intensivare tack vare lagringen på cement- och ståltankar. Vinerna filtreras inte eller väldigt lite innan buteljeringen.
När det gäller Sylvains vita vin och rosévin, är metoden väldigt straightforward: pressning, sedan jäsning vid låg temperatur (14°C) och kort lagring i 3-7 månader innan buteljering är det enda som krävs. Resultatet är fantastiskt, som kommer att framgå nedan. Dessa viner har enligt regelverket inte rätt till appellationen "Gadagne" utan klassas som "Côtes-du-Rhône".
Den sammanlagda årliga produktionen uppgår till ca 10.000-15.000 buteljer.
Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine de la Chapelle:
"Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2022 (Torrt vitt vin). Sylvains vita vin har varit mycket omtyckt sedan han började göra det 2014. Det vilar någon form av "välsignelse" över detta vin, menar Sylvain. Druvorna skördas för hand och pressas, sedan sköter vinet sig självt, i princip utan några som helst ingrepp, med lika gott resultat varje år... Årgång 2022, 60% Grenache Blanc, 40% Viognier lagrad till 100% på emaljtank, charmar med sin fantastiska aromatiska generositet balanserad av mycket fräschör. Sylvain menar att 2022 förmodligen är den bästa årgången han någonsin producerat av vinet, och jag som följt vinet alltsedan första årgången (2014), vill nog instämma... 2022:an är stor, koncentrerad och fyllig. Saftiga päron, persika, aprikoser, tropisk nektar och ananas, samt nyanser av akacia, lätt fänkål, vaniljstång och mineralitet dominerar buketten. Smaken är tät, len och krämig, närmast viskös, med en mogen fruktsyra och tydlig upplevelse av nektar och stenfrukter. Eftersmaken är lång, svalkande, bastant fruktig med en elegant mineralsälta. Vilket vin! Här saknas det inte karaktär. Njut som aperitifvin, till tapas eller till grillad fisk (t ex havsabborre, rödmulle eller annan). Suveränt också till grillade jumboräkor på spett, samt till ostar, gärna en god Chèvre från sydfrankrike. Drickes ungt inom ca 3-4 år.
"Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2020 (Rött). Äldre årgångar av "Tradition" brukade vara tämligen strama i sin ungdom och krävde 4-5 års lagring för att komma till sin rätt. Stilen är nu mjukare extraherad, med mjukare tanniner och en juicigare munkänsla. Årgång 2020 är synnerligen lekfull, tydligt fruktdriven med ljus bärighet, varm Rhônekryddighet och en salivretande fräschör. Blandningen är som vanligt 40% Grenache, 40% Syrah och resten Mourvèdre och Cinsault, från drygt 40-åriga stockar. Lagringen skedde till 100% på cement- och ståltank. Vinet är generöst, uttrycksfullt, mycket inbjudande med ljuvliga toner av rörda hallon, mogna körsbär, viol, lagerblad, färskmalen peppar, mentol och en klick mineralitet. Det är tillgängligt, okomplicerat, och helt enkelt supergott. Tanninerna är silkeslena. Kan paras till mycket, gärna grillade kycklingspett, shish kebab, hemlagad hamburgare, kryddiga korvar (t ex Chorizo), pizza, grytor mm. Drickes relativt ungt medan frukten är som livligast, nu och 3-4 år framåt. Servera svalt vid ca 15-16°C. Terroirviner lyckades reservera de allra sista flaskorna av Tradition 2020!
"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2021 (Rött). Vi är framme vid toppvinet: 80% Syrah, 20% Grenache från över 60-åriga stockar, vingårdens äldsta. Sylvain var mycket nöjd med sina 2021:or. Många vinodlare bekymrades över vårfrost och en svalare sommar än vanligt, men Sylvain var inte särskilt bekymrad. På Gadagne-platån var skörden nere med ca 15%, en måttlig förlust. I slutändan höll druvorna en hög kvalitet, inte minst Syrah. "Réserve" 2021 visade sig bli en fullträff, ett urläckert, intensivt vin, med en ren och sval känsla som återspeglar årgången, men som samtidigt har fylligheten och koncentrationen som kännetecknar druvurvalet. Någon lägre alkoholhalt blev det inte, utan man landade på 14,5%, den sedvanliga nivån för vinet. För "Réserve" uppnås en optimal extraktion uppnås genom dagliga "délestage" (tömning av hela musten, sedan spolning över skalhatten, på öppen tank) i början av jäsningen. Därefter fortsätter extraktionen med dagliga "remontage" (överpumpning av musten) i 4 veckor. Resultatet upplevs i den täta, intensiva kulören, och i de angenämt fasta och finkorniga tanninerna. Vinet lagrades till 100% på ståltank i 8 månader. Doften är en ren fröjd för näsan, intensiv och nyanserad med toner av crème de cassis, blåbär, viol, svartpeppar, lavendel, mint och kakao, och en djupt rotad mineralitet. Kroppen är drygt medelfyllig, med en textur av sammet. Eftersmaken är lång med massor av salivretande fräschör, minttoner som övergår i lakrits, och lite mörk chocklad. Jag förstår att Sylvain var nöjd med vinet… Perfekt att dricka redan nu, med kanske något år kvar till sin topp. Kan lagras i ca 8 år. Njut redan i höst till en god Bœuf Bourguignon, en Osso Bucco eller något fint mört kött serverat med en mörk sås.
"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2019 MAGNUM (Rött). Vi tackar Sylvain för att han lade undan några magnumflaskor av årgång 2019 åt oss. Vinet är annars helt slutsålt… Exakt samma druvblandning som 2021:an, samma vinifikation, men årgången är 2019. Ett mycket varmt och torrt år med mycket koncentrerade druvor, som behöll en bra fruktsyra tack vare svala nätter. Réserve 2019 har precis börjat komma in i sitt toppfönster. Stort i doft och smak, med toner av krossade mullbär, katrinplommon, kaffe, kakao och lakrits. Fylligt, smakrikt och väldigt långt. Drick till en kraftig kötträtt eller lammstek med mycket kryddor. 10 års lagringspotential. Rekommenderas mer än varmt! OBS: begränsad tillgång, först till kvarn!
BLANDLÅDA
Jag har komponerat en blandlåda enligt följande:
2 fl "Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2022
2 fl "Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2020
2 fl "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2021
Alla viner kan självklart beställas flaskvis enligt eget tycke.
"Réserve" 2019 (MAGNUM) finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis.