top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Stéphae Dignac
Château Les Grands Sillons
 
Distrikt: Pomerol, Montagne Saint-Emilion
_______

 

NY LANSERING 24 januari - 5 februari 2023

Trevlige och kompetente Stéphane Dignac driver idag Château Les Grands Sillons i Pomerol (2,81 ha), samt Château Côtes de Bonde (13,5 ha) i granndistriktet Montagne Saint-Emilion. Båda egendomar har funnits i familjen i flera generationer. Château Les Grands Sillons förvärvades av Stéphane Dignacs gammelgammelmorfar Bertrand Thibeaut 1920. Château Côtes de Bonde förvärvades av Stéphanes farföräldrar 1970. Stéphane axlade ansvaret efter att hans pappa Philippe gick i pension 2015, men båda har arbetat tillsammans i många år. Man arbetar som "Vigneron Indépendant" ("oberoende vinbonde"), vilket betyder att man utför hela arbetet själv: odling, vinifiering, buteljering och försäljning. Inga negocianter är inblandade.

Hela odlingsarealen är certifierad för hållbar vinodling enligt HVE3, "Haute Valeur Environnementale" med de strängaste kraven (nivå 3), vilket innebär att man avslägnar ogräs endast mekaniskt och minimerar alla former av kemiska bekämpningsmedel.

 

Innan jag beskriver vinerna mer i detalj, kan det vara bra att redogöra för de 2 distrikten Montagne Saint-Emilion respektive Pomerol.

Montagne-Saint-Emilion ligger direkt norr om Saint-Emilion (på andra sidan bäcken Barbanne) och några km öster om Pomerol. Kommunen Montagne är en av Saint-Emilions s k "satellitkommuner" (de andra är Lussac, Puisseguin och Saint-Georges), som får skriva "Saint-Emilion" efter bynamnet på etiketten. Detta infördes 1936. Vinerna härifrån påminner mycket om Saint-Emilion stilmässigt, med dominans av druvan Merlot (ca 75%), och Cabernet Franc samt mindre delar Cabernet Sauvignon som kompletterande druvor. Man gör ofta bra fynd bland dessa satellitkommuner där priserna är betydligt lägre än i Saint-Emilion. Montagne ligger på lite högre höjd än omliggande kommuner, på en kalkplatå på ca 85-100 meters höjd, med något svalare temperaturer och en lite längre växtsasong som följd. Vinerna har ofta en elegant och fräsch touch i den annars kraftfulla stilen, och en tydlig mineralitet som lyser igenom.

Château Côtes de Bonde befinner sig väldigt centralt på Montagne-platån och trots att det är en enda sammanhängande vingård, finns här 3 terroirtyper: kalkhaltig mark, kalk-lera på sluttande mark, och silthaltig jord i små dalar. Vingården producerar 2 viner: ett basvin (100% ståltankslagrat), och ett premiumvin kallat "Elegance" som är fatlagrat och gjort på de bästa urvalet av Merlotdruvor (2 ha av 13,5 ha). Mer info längre ner!

Och nu några ord om Pomerol... Vinerna från Pomerol är bland de mest hedonistiska i världen, med en sammetslen textur som helt saknar motstycke. Här tronar druvan Merlot, som mognar tidigt och skördas innan höstregnen, vilket möjliggör den rika och "opulenta" stilen som distriktet är världsberömt för. Samtidigt behåller vinerna en mycket angenäm fruktsyra.

Grovt sett kan man uppdela terroiren i Pomerol i 3 delar: "platån" som ligger i den nordöstra delen och når 40 meters höjd, "terrasserna" nedanför platån, och de mer platta områdena (i syd och i väst), de sistnämnda ofta med betydande inslag av sand. Det som är unikt i Pomerol är dess leriga terroir med grus och järnoxid (Crasse de Fer). Medan gruset bidrar till dräneringen, har leran en mycket hög förmåga att binda vattnet, vilket ger vinrankorna välbehövlig fukt under de varmaste månaderna. Järnoxiden (Crasse de Fer) ligger på ett djupare skikt, och sägs bidra till Pomerolvinernas speciella mineralitet och eventuellt den typiska tryffelaromen som många Pomerolviner har.

Det råder konsensus om att de bästa vingårdarna i Pomerol ligger på den s k "platån": Petrus, l'Evangile, Certan de May, Le Pin, Trotanoy, La Conseillante, ligger alla på platån. På platån finns det största inslaget av blålera ("argiles bleues") med exceptionell förmåga att binda vatten. Men även vingårdarna som ligger lite längre bort från platån, med mer sandig terroir, kan producera storartade viner. Sand och lera finns oftast i kombination på de flesta platser i Pomerol, inklusive platån.

Gränserna för appellationen fastställdes 1928. Totalt finns ca 150 producenter med odlingar i Pomerol och den totala arealen omfattar lite drygt 800 ha. Det är sålunda ett litet distrikt med liten produktion, särskilt vid en jämförelse med t ex granndistriktet Saint Emilion. En annan skillnad är att Pomerol saknar en officiell klassificering lik den i Saint-Emilion (Grand Cru Classé med olika nivåer etc). Det finns dock en tydlig och kännbar hierarki (som märks på prislappen), och några av slotten i Pomerol räknas till den absoluta toppen av det som görs i hela Bordeaux.

Pomerolviner har fördelen att kunna drickas unga, redan vid 4-5 års ålder, men vinner i princip alltid på att lagras. Enligt egen erfarenhet (och många andras!) blir de som bäst efter ca 8-10 år. En perfekt match till en Pomerol är den klassiska rätten Tournedos Rossini. Andra klassiska parningar är Côte de Boeuf eller rostad vaktel med Sauce Périgueux, morkulla med foie gras och karjohansvamp, rapphöns med svamp, rosastekt ankbröst eller hjortracks med rödvinssås, m fl. Egentligen är Pomerolviner lätta att para till mat, men ovanstående är synnerligen bra och klassiska parningar. Pomerolens naturliga fyllighet och animalitet funkar väldigt bra till smakrika, köttiga rätter med koncentrerade smaker. När vinerna får lite ålder blir de mycket intressanta att para till svart tryffel, och självklart till ostar.

Château Les Grands Sillons ligger i den sydligaste delen av Pomerol och är en av få vingårdar i distriktet som fortfarande ligger "under radarn". Detta kan bero på dess mikroskopiska storkek (2,81 ha) och att dess viner är svårfunna. Slottet betygsätts dock frekvent av franska Guide Hachette. För att se Château Les Grands Sillons läge i Pomerol, kika gärna på den officiella Pomerolkartan här: www.vins-pomerol.fr/res/cartePomerol.pdf. Bland de närmaste grannarna finns Château La Croix du Casse och Château Taillefer. Fågelavståndet till Château Le Pin är 1 km, till Château La Conseillante och till Château Cheval Blanc (St Emilion) 1,5 km, till Petrus ca 2 km. Man befinner sig strax söder om "platån", på en relativt platt terroir av sand och grus ovanpå järnoxid (Crasse de fer).

Allt som odlas ligger inom 200 meter från "slottet", som i själva verket är en tämligen modest byggnad. Snittåldern på stockarna är 40 år. Skörden är 100% manuell och alla druvor sorteras på sorteringsbord. Vinerna får jäsa och macerera i ca 21 dagar, med remontage (överpumpning av musten) 3 gånger per dag, varefter de lagras på 225-liters ekfat i 12-14 månader. Den årliga produktionen uppgår till ca 20.000 buteljer.

Terroirviner lanserar 5 viner från Vignobles Dignac (Château Côtes de Bonde och Château Les Grands Sillons):

Château Côtes de Bonde Montagne-Saint-Emilion 2018 (Rött). "Basvinet" på Château Côte de Bonde är en 80% Merlot, 20% Cabernet Franc, lagrad till 100% på ståltank i 12 månader. Vinet har en fin körsbärsröd kulör, och uppvisar en intensiv bärighet direkt efter öppning. På den fräscha och friska sidan, finns massvis med röda och svarta vinbär, skogsbär och körsbär; men snart uppdagas också en mer torkad karaktär av plommon och korinter, och en naturlig kryddighet som för tankarna till kakao och läder. Munnen är medelfyllig, och mer klassiskt stram än man först kunde tro. Avslutet är uppfriskande, med fin fasthet och en tydlig mineralitet. I min bok är detta ett klockrent matvin, servera gärna till en steak frites, fläsk med linser, cassoulet, saltimbocca, salviarostade kycklinglår, en salsiccia eller annan god vardagsrätt. Kan passa till väldigt mycket. Vinner på luftning i någon timme efter öppning. Drick nu och ca 4 år framåt. Ett urläckert vin som ger en trevlig variation till de fatlagrade vinerna.

Château Côtes de Bonde "Elégance" Montagne-Saint-Emilion 2016 (Rött). Premiumvinet från samma vingård, görs på 100% Merlot från i snitt 30-åriga stockar, utvald från vingårdens bästa lägen (2 ha av totalt 13,5 ha). Vinet macererade i 21 dagar (med 3 st remontage per dag) och lagrades på ekfat i 13 månader, varav 1/3 nya fat, 1/3 ettåriga fat och 2/3 tvååriga fat. Ett helt annorlunda vin mot basvinet. Stort, kryddigt i doften, med tydlig fatkaraktär, toner av kakao, rostat kaffe och vanilj. Med luftning växer frukten in i buketten och vi har koncentrerade, kirschiga körsbär och mörka plommon som går i crescendo. Här finns också en sval och elegant mineraltouch av grus och grafit. Kroppen är drygt medelfyllig, med fin fruktsyra och utomordentligt fasta tanniner. Vinet verkar nu ligga i en bra drickfas. Längden är imponerande, med väldoserad tanninfasthet och en oemotståndlig fräschör. Vinets profil kan påminna om en klassisk Saint-Emilion av god börd. Karaffera gärna 2 timmar innan servering. Drick nu och ca 4-5 år framåt till ett rosastekt trancherat ankbröst med rödvinssås, oxfilé med Béarnaisesås, eller vilträtter. Med lite ålder blir vinet intressant att avsmaka till kraftiga ostar.

Château Les Grands Sillons "Cuvée Amodis" Pomerol 2018 (Rött). Vi är nu framme vid Pomerolvinerna. Först ut, en cuvée som kan ses som "andravinet" till Château Les Grands Sillons, i en lite mer tillgänglig stil. Görs på vingårdens yngre stockar, 75% Merlot, 25% Cabernet Franc. Vinet lagrades till 100% på ekfat i 12 månader, varav 1/3 nya fat, 1/3 ettåriga fat och 1/3 tvååriga fat. Tanken är att inte fata vinet alltför kraftigt, i syfte att premiera frukten. Årgången (2018) är strålande, relativt tidigt mognande, med en naturlig fruktighet som är helt oemotståndlig. Crème de cassis, plommon och korinter är vinets ledmotiv. Orientaliska kryddor, havannacigarr, läder, en touch järn och krossad sten följer. Låt vinet luftas i en karaff ett par timmar och upplev hela Pomerolkaraktären blomma ut. Låt det växla mellan superfin bärighet, och lite "funkigare" toner av hästsadel, våt jord och kryddor. I munnen känner man vinets täthet och fina och runda textur, som är anledningen till att man älskar Pomerol. Kroppen är drygt medelfyllig till fyllig, med ännu strama tanniner som ger utomordentlig fasthet och ryggrad. Avslutet är väl avrundat med en härligt sval mineralitet. Ett fantastiskt vin som kan njutas redan idag till en Filet Mignon "Black & White", en hjortgryta eller till de flesta rätter där en Pomerol påkallas. En Boeuf Bourguignon funkar riktigt bra. Karaffera gärna 2 timmar innan servering. Lagringspotential ca 10-15 år.

Château Les Grands Sillons Pomerol 2018 (Rött). "Förstavinet", en 100% Merlot från vingårdens äldre stockar, ligger i en klass för sig. Årgång 2018 lagrades till ca 80% på nya ekfat och till 20% på ettåriga fat. Här finns mer av allt. Det är ett nyanserat, tätt vin med stor kropp, strama tanniner, och samtidigt den ljuvliga sammetslena texturen som vi älskar i Pomerol. Årgång 2018 är en absolut fullträff. Mycket regn föll under våren och ledde till utbredd mjöldagg, något som producenterna dock kunde hantera. Vattenreserverna som ansamlades visade sig mycket nyttiga för att klara den mycket varma och torra sommaren som följde. Det som kom ut av detta var generellt sett fruktdrivna, intensiva, hedonistiska, lena viner med relativt tidig mognad. Vi har här ett bra exempel på det. Vinet behöver karafferas ca 2-3 timmar för att börja uttrycka sig. En förförisk doft av crème de cassis inleder valsen; sakta vaknar alla typiska Pomerolnyanser till liv, katrinplommon, kakao, viol, läder, havannacigarr och mineralitet. Visst har vinet ett par år kvar till sin topp, men är redan otroligt angenämt att dricka. Det som utmärker vinet är dess fantastiska fruktrenhet. Kan lagras i minst 15 år till 2033. Beräknad topp från ca 2024-2025. Servera till Tournedos Rossini, morkulla eller duva (eller annan fågel) med foie gras och karljohansvamp, rostad vaktel, ankconfit, viltstekar, mm.

Château Les Grands Sillons Pomerol 2016 (Rött). Det är alltid spännande att jämföra årgångar. 2016 var ett annat mycket varmt och torrt år i Pomerol; trots att vattenreserverna var bra efter vårens regn, blev man rädd att vinrankorna skulle stänga ner pga vattenstress. Druvorna mognade långsamt. 2 dagars regn i september och en generellt solig höst bäddade för en skörd av exceptionell kvalitet. Vinerna i denna årgång är generellt välstrukturerade, tanninrika och med fin fruktsyra. De är lite mer långsamt mognande jämfört mot t ex 2015 eller 2018, och börjar idag sakta bli redo för njutning. Château Les Grands Sillons 2016 är gjort på i princip samma sätt som 2018, med 12 månaders lagring på ekfat, varav 2/3 nya fat och 1/3 ettåriga fat. Karaktären är dock mer kryddig och terroirig, med pregnant rökighet, havannacigarr, skogsbotten, lätt tryffel, animalitet, kakao, vanilj, samt en lätt touch av rosor och torkade örter. Frukten uppvisar urläckra mogna körsbär och svarta vinbär och katrinplommon, och är lite mer torkad än 2018. Tanninerna är ännu bastanta, och luftning i karaff i minst 2 timmar rekommenderas. Vinet har en fantastisk intensitet och fyllighet och njutes bäst till en mustig rätt som kan vara terroirig, till exempel rostad vildfågel med svamp eller varför inte tryffel. Andra tips är Tournedos Rossini, Beef Wellington, en viltgryta eller en klassisk lammstek, gärna serverad med en kraftig mörk sås och svamp. Man får ha lite skogsbär i såsen. Vinet kan lagras i minst 15 år t o m 2031.

BLANDLÅDOR

Jag har komponerat 2 st blandlådor enligt nedan :

Blandlåda 1 : Château Côtes de Bonde & Château les Grands Sillons, innehåller:


1 fl Château Côtes de Bonde Montagne Saint-Emilion 2018
2 fl Château Côtes de Bonde "Elégance" Montagne Saint-Emilion 2016
1 fl Château Les Grands Sillons "Cuvée Amodis" Pomerol 2018
1 fl Château Les Grands Sillons Pomerol 2018
1 fl Château Les Grands Sillons Pomerol 2016

Blandlåda 2: Château Les Grands Sillons 100% POMEROL, innehåller:


2 fl Château Les Grands Sillons "Cuvée Amodis" Pomerol 2018
2 fl Château Les Grands Sillons Pomerol 2018
2 fl Château Les Grands Sillons Pomerol 2016

Ett litet smakprov:

Château Les Grands Sillons Pomerol 2016

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_9812.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page