top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
20210429_1932311001.jpg

Benoît Tixier (t h) och Audrey Tixier (t v)

Champagne Michel Tixier
Distrikt: Alsace
_______

 

Vingård med certifiering för hållbar vinodling (Haute Valeur Environnementale)

 

NY LANSERING 16-27 JUNI 2021

Familjen Tixier med rötter från departementet Creuse i centrala Frankrike, slog sig ner i Chigny-les-Roses strax söder om Reims i Champagne på 1920-talet. André Tixier, Benoîts farfar, arbetade som murare i samband med återuppbyggnaden av byar efter första världskrigets härjningar. Han gifte sig med Berthe, en lokal flicka från en vinodlarfamilj. Tillsammans grundade de en egen vingård i byn. Den 2:a generationen bestod av 4 syskon, som alla valde att starta egna Champagneverksamheter. Benoîts pappa Michel startade sin 1963. Benoît tog över 1998, efter att ha avklarat en vinutbildning vid Lycée Viticole de la Champagne i Avize. Familjen har alltså varit verksam i Champagne i 3 generationer. Redan från början bedrev man egen vinifiering, i en tid då detta var relativt ovanligt och sköttes mest av större hus.

Eftersom det finns flera Champagneproducenter med namnet Tixier, kan det vara bra att notera att det är Michel Tixier som är vår producent!

Benoît odlar idag strax över 5 ha, fördelade på 9 olika kommuner i 3 distinkta delar av Champagne:
 
-3,09 ha i Montagne de Reims: Chigny-les-Roses, Ludes, Rilly-la-Montagne, Sermiers, Trois-Puits, Mailly-Champagne. De 5 första kommunerna klassas som Premier Cru, den 6:e (Mailly-Champagne) klassas som Grand Cru. Den mest berömda druvan i dessa kommuner är Pinot Noir. Pinot Meunier är dock i majoritet rent volymmässigt i de flesta av kommunerna, utom i Mailly.
-1,59 ha i Vallée de la Marne (Marnedalen): Barzy-sur-Marne. Ligger en bra bit västerut, på branta sluttningar på floden Marnes högra strand (dvs norr om den), i departementet Aisne. Här odlas främst Pinot Meunier (som är en blå druva i likhet med Pinot Noir).
-0,29 ha i Côte des Blancs: Cramant, Chouilly (båda kommuner är Grand Cru). Denna del av Champagne är högborgen för Chardonnay.
 
Tyndpunkten (drygt 60%) av odlingen koncentrerar sig alltså i Montagne de Reims, medan drygt 30% ligger i Vallée de la Marne och endast en mycket liten del i Côte des Blancs. En mycket hög andel av marken är antingen Premier Cru eller Grand Cru, och tillhör alltså de mest ansedda terroirerna i Champagne.
 
I fråga om druvsorter är fördelningen sammantaget ca 52% Pinot Meunier, 28% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Totalt odlar man 50 olika vingårdslägen.
 
Fördelen med att ha utspridda odlingar är att ha spännande terroirvariationer och kunna skapa mycket spännande blandningar. Avstånden kan dock vara ganska långa mellan kommunerna vilket ökar på arbetsbördan- och tiden för vinmakaren.
 
Benoît sköter i princip allt arbete själv med frun Audrey, samt tar hjälp av en vingårdsarbetare ute på fältet. Arealen må vara liten (5,07 ha), men planteringstätheten är hög i Champagne. Totalt har man 48.000 rankor som ska skötas. Endast beskärningen, som pågår mellan november och mars, tar ca 1000 arbetstimmar att genomföra. Jag låter er räkna ut hur många veckor heltidsarbete detta motsvarar.
 
Odlingen följer miljövänliga principer och är certifierad enligt organet HVE (Haute Valeur Environnementale) sedan 2016. Herbicider och insekticider är totalt uteslutna. Jorden plöjs över hela arealen. Koppar och svavel är grunden för bekämpningen av svampar. Man använder metoden "sexuell förvirring" (confusion sexuelle) för att motverka druvmaskar: små kapslar innehållande feromoner placeras ut i vingårdarna och stör parningen av insekterna. Det kan nämnas i förbifarten att Champagne är en av de regioner där denna metod används mest.

I fråga om vinifiering arbetar man traditionellt och med hög ambitionsnivå. Sortimentet är ganska varierat och de olika cuvéerna är väl avvägda blandningar av de olika terroirerna och druvorna. Den första jäsningen på ståltank sker i stor utsträckning genom druvans naturliga jästkulturer. Vissa cuvéer lagras delvis på ekfat, för att uppnå en fylligare och rundare stil. Lagringen på jästfällning på flaska varar minst i 24 månader och upp till 72 månader beroende på cuvéen.
 
Vinstilen är på det stora hela ypperligt elegant och mycket drickvänlig, med en suverän täthet, rikliga men delikata bubblor, och väldefinierade aromer. Balansen mellan pigghet och rondör är perfekt; dosagen hålls på en måttlig nivå runt 7-9 gr/l för de flesta cuvéer. Det är nog svårt att inte gilla dessa Champagner!

Snittproduktionen per år är ca 36.000 buteljer. En mindre del av skörden, ca 10%, säljs som druvor till negocianter. Vingården utmärker sig regelbundet med stjärnor i Guide Hachette.

Terroirviner lanserar 3 viner av Champagne Michel Tixier:

Cœur de Montagne Premier Cru Brut (Torr vit Champagne). Denna cuvée är steget över basnivån i Benoîts sortiment. Cuvéen hette tidigare "Grande Année", men bytte namn till "Coeur de Montagne" helt nyligen. Druvorna kommer till 100% från Montagne de Reims, från de 5 st Premier Cru-klassade kommunerna som nämndes högre upp. 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay och 20% Pinot Meunier. Basåret är 2017 (90%) med 10% reservvin från 2016. Lagrades på sin jästfällning i 36 månader, degorgering 12 april 2021. Dosage: 9 gr/l. Vinet har en glittrande, ljusgul färg, och en nyanserad bukett som går från bakade äpplen till stenfrukter och en lätt exotisk touch av ananas. Röda bär, mandelmassa, kanel, rostade nötter och en finstämd krutig mineralitet kommer i ett andra led. Vinet attackerar med kraft och en riklig mousse, och övergår i en elegant, mycket finbubblig upplevelse, där allting är i full balans. Suveränt att servera till aperitif, även till fisk och skaldjur eller kycklingfilé i gräddsås. Nu - 2025.
 
Blanc de Blancs Premier Cru Brut (Torr vit Champagne). 100% Chardonnay från Premier-Cru-kommunerna Chigny les Roses, Ludes och Rilly-la-Montagne samt Grand Cru-kommunen Chouilly. Basår 2017 (70%), med 30% reservvin från 2016. Reservvinet (2016) lagrades på 225-liters ekfat i 12 månader. Lagrades på sin jästfällning i 36 månader, degorgerades 12 april 2021. Dosage: 8 gr/l. En fylligare, krämigare stil med tydlig smörighet. Intensiva toner av citron och lime, blommiga nyanser av akacia och rosor, och en underbar upplevelse av nybakad croissant och vanilj. I munnen har vi en riklig mousse med väldefinierade bubblor, och en härlig krämighet som bryter mot den pigga citrusfrukten. Otroligt angenämt, långt, och balanserat med frisk citrus på avslutet och en gnutta vanilj och bergamott. Utmärkt som aperitif, gärna till petit chouer med löjrom och crème fraîche, eller fylld avokado med räkor. Tack vare vinets fyllighet tvekar man inte att servera det till lite mer seriösa matanrättningar, t ex gratinerade pilgrimsmusslor, eller en ugnsbakad torskrygg i gräddsås, garnerad med cocktailtomater och färskplockad salladslök. Dessa matchningar är gudomliga. Nu - 2025.
 
Suprême Grand Cru Brut 2015 (Torr vit årgångschampagne). Toppvinet. 50% Pinot Noir från Mailly-Champagne, 50% Chardonnay från Cramant. Båda byar är Grand Cru. Vinifieringen skedde till 100% på ståltank och malolaktisk jäsning genomfördes. Vinet lagrades på sin jästfällning på flaska i 60 månader, degorgerades 12 april 2021. Dosage: 7 gr/l. 2015 gav ett utmärkt druvmaterial för att göra årgångschampagne. Våren och sommaren var torra och varma, med en välkommen regnepisod i slutet av augusti. Årgången var i stort sett helt fri från ranksjukdomar. Pinot Noir var druvan som presterade allra bäst, men även Chardonnay uppnådde en potent fruktkoncentration. Experter rankar 2015 som en av de bästa Champagneårgångarna under det senaste decenniet. De tjocka och mjuka kritlagren som ligger i Champagnes terroir har förmågan att lagra vatten och gör att rankorna klarar perioder av torka. Det sägs att plöjning av jorden har en positiv effekt i detta hänseende genom att det tvingar rötterna neråt till vattenreserven i kritan, samt dränerar mer vatten från ytan till reserven. Suprême 2015 är ett storslaget vin, som kombinerar kraft och elegans. Aromerna öppnar sakta upp sig och utvecklas i glaset: exotiska frukter, grapefrukt, blodapelsin, samt en ton av färska hallon, blandas med subtila örttoner, lätt fänkål, och flintmineralitet. Brödigheten finns men har inte överhanden, utan bildar en symbios med den potenta frukten. Detta är lanseringens fylligaste vin, även det friskaste. Bubblorna är jämna och harmoniska i den täta moussen. Längden är fantastisk, med krispiga röda bär och flinta som sista touch. Drick denna härlighet nu och 8-10 år framåt, gärna till anrättningar av fisk i sås, eller vitt kött. Även perfekt till ostar av typen Chaource, Brillat-Savarin eller Brie.

OBS att de 3 Champagnerna från Michel Tixier är relativt nydegorgerade (12 april 2021). De är utmärkta att dricka redan idag men kommer att vinna i finess de kommande månaderna. Ytterligare ett tips är att inte ha alltför bråttom vid serveringen, låt vinet ligga i glaset litegrann och få luft, så att aromerna öppnas upp. En bra serveringstemperatur är ca 9-10°C, dvs inte alltför kallt.

Ett litet smakprov:
Champagne Michel Tixier Suprême Grand Cru Brut 2015, 475 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_4238.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page