top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Celler de l'Abadia

Jeroni Basté

Celler de l'Abadia
Distrikt: Priorat
_______

 

NY LANSERING 1-15 NOVEMBER 2023

PRIORAT
 
Trots att vinodling funnits i Priorat sedan romartiden, är det inte förrän relativt nyligen som dess viner blivit kända och eftertraktade internationellt. Vinodlingen är dokumenterad i distriktet sedan instiftandet av klostret Scala Dei 1163, av kartusianmunkar från Provence. Själva namnet "Priorat" betyder kloster och vittnar om denna historia. Munkarna höll i vinodlingen i nästan 700 år fram till 1835, då odlingarna uppgick till ca 5000 ha. Därefter följde en lång period av nedgång, och i likhet med resten av Europa decimerades Priorats vingårdar av vinlusen. På 70-talet gjordes mest enklare bordsviner i Priorat. 1979 kom pionjären René Barbier, född i Spanien men med franska rötter och starkt påverkad av Frankrike, att intressera sig för Priorat, och förvärvade här sina första vingårdsmarker. Ca 600 ha odlades i Priorat vid denna tidpunkt. Han övertygade andra pionjärer att satsa på distriktet och samlade en liten grupp entusiaster på 80-talet. Viktigt att nämna är att det är dessa pionjärer som skapade det Priorat vi känner till idag; de såg förutsättningarna till att skapa de viner i världsklass som Priorat idag förknippas med.

Priorat är unikt på flera sätt. Distriktet befinner sig ca 40 km innåt landet från kuststaden Tarragona, som i sig ligger ca 100 km från Barcelona längs medelhavskusten i sydvästlig riktning. Odlingarna befinner sig på terrasser och sluttningar i ett bergigt landskap på 100-700 meters höjd, varav merparten ligger mellan 400-600 m. Den kraftiga lutningen gör att allt arbete i princip måste utföras manuellt, utan mekanisering. Här råder ett naturligt varmt medelhavsklimat, dock med kontinentala influenser och kalla vintrar. Den höga höjden innebär stora växlingar mellan dag- och nattemperaturer, med svala nätter som möjliggör en större komplexitet i vinerna. Den årliga nederbörden överskrider sällan 500 mm; detta är ett av de torraste områdena i Spanien. Jordmånen är särskilt passande för de inhemska druvsorterna Grenache och Carignan, som tål längre perioder av torka och hetta, varför de är dominerande i distriktet. Man får både kalla vindar norrifrån, och varmare Mistralvind österifrån. Tack vare en exceptionellt god ventilation är ranksjukdomarna få, och besprutning kan hållas nere på en mycket låg nivå.
 
Terroiren i Priorat har vulkaniskt ursprung. Huvudkomponenten, lokalt kallad "llicorella" är rödaktigt och svart skiffer, med inslag av kvarts. Dessa bergarter reflekterar soljuset och strålar ut värme. Jorden är mager och lättdränerad och den torra varma ytan tvingar rankornas rötter att söka vatten på djupare skikt, ibland så djupt som 4-5 meter. När rankorna är väl rotade är de mycket tåliga mot kraftiga vindar och klarar generellt långa torra perioder utan regn. "Llicorella"-terroiren ger vinerna en distinkt mineralitet som också upplevs fräsch och balanserar den solmogna frukten.
 
Huvuddruvorna i distriktet är Grenache ("Garnatxa"), Carignan ("Carinyena"), åtföljda av Syrah och Cabernet Sauvignon. Man brukar framhålla att Priorat producerar några av världens bästa Grenachebaserade viner, vid sidan av Châteauneuf-du-Pape och andra toppviner från Rhône. Även Carignan är en toppdruva, i perfekt harmoni med skifferterroiren som är dess "hemterroir", och bidrar till en mycket kraftfull ryggrad i vinerna. Skördeuttagen är extremt låga, ca 5 hl/h i genomsnitt, dvs 5 gånger mindre än Spaniens genomsnitt som är 25 hl/ha. Den karga, torra och steniga jorden ger en naturlig mycket låg avkastning. Torkan kan i vissa år vara extrem och sätter vinstockarna på prov.
 
Den totala odlade arealen i Priorat omfattar idag 2010 ha, fördelade på ca 120 producenter. Officiellt instiftades appellationen Priorat 1954 (DO), men ett ännu viktigare årtal är 2000 då Priorat upphöjdes till statusen DOCa (denominación de origen calificada, på katalanska: DOQ: denominació d'origen qualificada). Appellationen var erkänd av katalanska myndigheter redan 2000 men det dröjde till 2009 innan den spanska regeringen erkände den. Priorat blev sålunda den andra regionen i Spanien att få denna status, vid sidan av Rioja.

Priorat omringas av vinodlingsdistriktet Montsant DO, som producerar viner i liknande stil men inte når upp i samma höga kvalitetsnivå.

CELLER DE L'ABADIA
 
Antoni Basté var en av pionjärerna som satte Priorat på vinkartan i slutet av 80-talet. Han var en nära vän till René Barbier, grundaren till den berömda vingården Clos Mogador. René Barbier var en ledande figur som övertygade andra pionjärer att satsa på vinodling i distriktet genom ett samarbete. Totalt deltog 5 producenter i detta samarbete (5 "Clos" eller "inhägnader"), där varje hade sina egna vingårdar, men vinifieringen sköttes kollektivt, som ett litet kooperativ. Antoni sålde dock sin vingård redan 1990 av familjeskäl. Han vinifierade endast 1 årgång, 1989. Schweiziskan Daphne Glorian, som köpte vingården, grundade Clos Erasmus som sedermera blev världsberömt och t o m fick 100 p av Robert Parker 2004. Det var ingen dålig terroir som Antoni släppte ifrån sig. Antoni gjorde comeback 1998 då han grundade en ny vingård i Gratallops, helt från noll, med färskt förvärvade odlingar om 11 ha, som han till större delen nyplanterade. Detta var starten för Celler de l'Abadia. Sonen Jeroni kom in i verksamheten 2003, efter avklarade studier i oenologi vid "Escola d'Enologia Jaume Ciurana" i Falset, och har numera övertagit det övergripande ansvaret för vingården och vinifieringen, medan Antoni gått i pension. Man behåller en stark familjesammanhållning och fördelar flera uppgifter mellan syskonen, där Julien Basté t ex hanterar allt som berör export och marknadsföring inom Europa.

 

Celler de l'Abadia omfattar 11 ha samlade i en enda sammanhängande vingård, varav ca 7 ha producerar vin. Dess läge är 1,5 km sydväst om själva byn Gratallops fågelvägen, medan vineriet befinner sig inne i byn. Arealen fördelas på flera namngivna terroirer, som ger sitt namn till flera cuvéer; terroirens position i vingården markeras t o m på en ritning på flasketiketten. Odlingarna ligger på branta sluttningar och terrasser med höjdskillnader på uppemot 60 meter. Snitthöjden är ca 250 meter. Det finns en slingrighet i vinraderna som är typisk för Priorat, vilket ger vissa variationer i solexponeringen. Stockarna planterades 1999 och 2001, utom en mindre del som är äldre planteringar. Totalt förfogar man över ca 28.000 vinrankor.
 
Man följer miljövänliga principer utan att vara formellt ekologisk. Endast några små doser svavel tillförs per år för att motverka svampsjukdomar. Jorden plöjs mekaniskt med hjälp av en liten italiensk bandtraktor, medan resten av vingårdsarbetet sker 100% manuellt, och detta gäller naturligtvis även skörden.

Vinifieringen av de röda vinerna startar med en kallmaceration i 24-48 timmar. Jäsningen sker i små tankar om 500- och 1000 liter, med daglig manuell pigeage i 1-3 veckor. Efter pressning (som görs med en 200-liters press) lagras vinerna på medelrostade franska 225-liters ekfat i 6-36 månader beroende på cuvéen. Sulfiteringen hålls på en mycket låg nivå, och filtreringen är mycket lätt.

Produktionen ligger mellan 10.000-20.000 buteljer per år.

Man producerar huvudsakligen 3 röda viner med distinkta personligheter:

-"Hort", Grenachebaserad med ett tillskott Syrah, lagras i 6 månader på franska ekfat. Detta är "basvinet", fast ordet "basvin" knappast är passande för ett så pass kraftfullt vin som det är. "Hort" som betyder "grönsaksland" på katalanska är namnet på en stor och central terroir i Celler de l'Abadias vingård, med övervägande östlig exponering. "Hort" ligger runt vattendammen som syns i bilden längre ner.
 
-"Forn", Carignanbaserad med ett tillskott Cabernet Sauvignon, lagras i 12 månader på franska ekfat. Vingårdsläget "Forn" ("ugn" på katalanska), består av slingriga terrasser med sydöstlig exponering, på lite högre höjd, med påtaglig solhetta. Namnet "ugn" får anses vara passande. Carignan trivs ypperligt bra på terrasser och har förmågan att tåla hög värme och behålla mycket bra fruktsyrahalter. Det är i likhet med Cabernet Sauvignon en sent mognande druva. I Priorat finns några av de bästa Carignanblandningarna i världen, som kan rivalisera med exklusiva Carignanblandningar från t ex Languedoc. Det som är häpnadsväckande med "Forn" är dess kapacitet att behålla så mycket fräschör på den soldränkta, stekheta sluttningen.
 
-"Alice" (uppnämnt efter Antoni Bastés dotter Alice) görs på speciellt utvalda druvor från flera vingårdslägen inklusive de 2 ovan. Blandningen finputsas i samband med assemblagen, dvs ett urval görs också bland faten. Blandningen är Grenache-Syrah-Carignan-Cabernet Sauvignon samt Mourvèdre, och lagras i 18 månader på franska ekfat, varav ca 1/6 nya fat. Det anses vara vingårdens "flaggskeppsvin", med den kraftigaste strukturen och längsta lagringsförmågan. "Alice" var det enda vinet som producerades under de första aktiva åren efter vingårdens grundande. De andra cuvéerna tillkom senare.

Man producerar även 3 andra cuvéer:

-"Clos Clara", en prestigecuvée på utvalda ekfat från "Alice", produceras endast i årgångar där kvaliteten är extra hög. Cuvéen lagras i 24 månader på ekfat.

-"Aubada", ett vitt vin på druvorna Pedro Ximénez och Grenache Blanc, skördade på en nordöstligt exponerad sluttning. Vinet fatlagras i ca 4 månader.

-"Flor de Samsó", ett mörkt, fylligt rosévin på druvan Carignan.

Vinstilen kan sammanfattas som kraftfull, med mycket bra balans mellan solmognad och fräschör. I samma vin finns ofta både friska fruktiga nyanser av hallon och körsbär, och sötare inslag av torkad frukt såsom plommon och korinter. Fatkaraktären är alltid elegant och integrerad i vinet; den stora fruktkoncentrationen hänvisar faten till en bakgrundsposition.

De röda vinerna bör serveras ganska svalt vid ca 16-17°C. För vissa viner kan dekantering vara aktuellt. Drick gärna vinerna i stora och höga glas av Bordeauxtyp för bästa upplevelse.

Vinerna får regelbundet höga betyg i 90-poängsnivån i Guía Peñín som är Spaniens viktigaste vinguide.

Terroirviner lanserar 5 viner av Celler de l'Abadia:

Celler de l’Abadia Sant Jeroni "Aubada" Pedro Ximénez-Garnatxa Priorat DOQ 2022 (Torrt vitt vin). Vit Priorat är ovanligt och svårfunnet och står för en mindre del av produktionen i distriktet; gröna druvor är planterade på ca 138 ha av totalt 2010 ha, dvs knappt 7%. På Celler de l’Abadia har man planterat gröna druvor på det mest lämpade vingårdsläget "Aubada" (betyder: "Gryningen") med nordöstlig exponering, en lite svalare terroir som behåller lite extra friskhet. Huvuddruvan är Pedro Ximénez (70%), som kompletteras av Grenache Blanc (10%), Roussanne (10%) och Viognier (10%). Att använda Pedro Ximénez är mycket intressant; druvan förknippas i första hand med söt Sherry men finns också i andra distrikt i Spanien, bl a i Priorat där planteringen har ökat på senare år. Vinet är snustorrt, fylligt, smakrikt med mycket fräschör och en distinkt rökighet och mineralitet. I årgång 2022 har Pedro Ximénez lagrats på 225-liters franska ekfat i 4 månader, medan övriga druvor lagrats på ståltank. Fatkaraktären ger en viss smörighet men är annars mycket diskret. I buketten upplevs lätt bokna gula äpplen, päron, lätt marzipan, rökighet, pistagenötter, vanilj och en tydlig mineralitet. Vinet attackerar mjukt och bygger upp en fin intensitet i munnen. Kroppen är fyllig, substantiell med en härlig krämighet och längd. Ett fantastisk vin till smakrika skaldjursrätter, paëlla, risotto, mellanlagrad Chèvre, Serranoskinka mm. Kan lagras i 5-6 år. Ni som gillade årgång 2021 av "Aubada" kommer utan tvekan att bli mycket förtjusta i 2022.

Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Hort" Garnatxa-Syrah Priorat DOQ 2021 (Rött). En mycket stark årgång av "Hort", en av de bättre som släppts det senaste decenniet enligt Jeroni Basté. 70% Grenache, 30 Syrah, lagrades på 225-liters franska ekfat i 6 månader. En fantastisk frukt, hallon och björnbär i förgrunden, surkörsbär, lite plommon, massor av krossad peppar, samt nyanser av apelsinskal, tobak och mörk skiffersten. Munnen är robust, välstrukturerad med en härlig fräschör och redan behagliga och lena tanniner. En suverän friskhet med känsla av surkörsbär på avslutet. Drick redan idag till en mustig gryta, en stek eller en välkryddad hantverkskorv, t ex Chorizo. Lagringspotential: ca 7-8 år. Endast 1700 buteljer producerades av vinet.

Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Forn" Carinyena-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2021 (Rött). 80% Carignan, 20% Cabernet Sauvignon, lagrades i 12 månader på 1- och 2-åriga ekfat. I likhet med "Hort" är "Forn" 2021 en mycket stark årgång. Vinet behåller en exceptionell fräschör och mineralitet, något som är utmärkande för just detta vin. Buketten är något återhållsam vid öppning, karaffera gärna vinet någon timme innan servering. En intensiv, elegant bukett charmar nosen med toner av svarta körsbär, plommon, korinter, svartpeppar, torkade örter, rostat kaffe, mint, eukalyptus och typisk grafitmineralitet. Munnen är fyllig, med tanniner i sidenkvalitet, som ännu är något tighta men mycket behagliga. Servera denna härlighet till en god entrecôte eller oxfilé med mörk sås, en viltstek eller en kraftig gryta med mycket örtkryddor. Kan lagras i 10-12 år.

Celler de l'Abadia "Alice" Priorat DOQ 2018 (Rött). Vingårdens "flaggskeppsvin" (uppnämnt efter Antoni Bastés dotter Alice), görs på särskilt utvalda druvor, 30% Carignan, 30% Grenache, 20% Mourvèdre, 10% Syrah och 10% Cabernet Sauvignon, som lagrats på franska ekfat i 18 månader, varav 15% nya fat. Här når koncentrationen en ännu högre nivå, tack vare en förlängd tanninextraktion som sker helt manuellt genom dagliga pigeage i ca 3 veckor. Vinet balanserar perfekt mellan solmognad och fräschör, och fascinerar med en hel palett av intryck, alltifrån ljusa, friska toner av björnbär och surkörsbär, till mörkare och sötare toner av plommon och torkade frukter som mullbär och korinter. Paletten vidgas med intryck av humus, timjan, kakao, balsamico, och typisk grafitmineralitet. Alice brukar alltid ha en viss övermognad i frukten, men denna är något diskretare i årgång 2018, som var ett lite svalare år. Balansen är synnerligen tilltalande. Perfekt att servera till örtkryddad lammstek eller vilträtter som vildsvin eller dovhjort, serverade med en kraftig Madeirasås. Kan lagras i 12-15 år.

Celler Mas Basté "Clos Peites" Priorat DOQ 2007 (Rött). En exklusiv cuvée, fömodligen det finaste vinet som vinmakaren Jeroni Basté någonsin producerat. Det finns en historia bakom dess tillkomst. Under perioden 2007-2013 producerade Jeroni en serie viner under den alternativa etiketten "Celler Mas Basté", ett beställningsverk åt en kusin, som avsåg att sälja vinerna i sina kretsar. Försäljningen stannade dock av, och en stor del av vinerna blev kvar i Celler de l’Abadias källare och "glömdes bort"… "Clos Peites" är premiumvinet av 3 cuvéer som skapades. Det är ett stort privilegium för oss att få tillgång till dessa viner idag. Faktum är att det är mycket svårt att få tag på äldre årgångar av Prioratviner rent allmänt; producenterna omsätter sina årgångar snabbt, man sitter inte på lager av äldre årgångar. Till "Clos Peites" 2007 användes 80% Carignan från äldre stockar, 10% Syrah och 10% Cabernet Sauvignon. Vinet vinifierades på ett unikt nytt medelrostat franskt ekfat, inklusive jäsning med daglig manuell pigeage (på öppet fat), därefter lagring på samma ekfat i 30 månader. Totalt producerades 300 numrerade buteljer. Resultatet är ett vin som ligger helt i en klass för sig. "Clos Peites" 2007 utmärker sig för sina svala, eleganta stil. Vinet har en enorm energi och vitalitet, och uppvisar samtidigt perfekt mognad, fulländning och harmoni. Bland nyanserna upplevs svarta körsbär, plommon, apelsinskal, mint, eukalyptus, havanacigarr, humus, torkade örter och stenig mineral. Munnen är tät, koncentrerad, av ren sammet; en kavalkad av mintfräschör smeker gommen hela vägen till avslut. Ett strålande vin att avnjuta idag, gärna efter en 1 timmes dekantering. Obs att lite fällning kan finnas i botten av flaskan, vilket är helt normalt. Servera i stora Bordeauxglas till höstens mustiga köttätter, gärna garnerade med god svamp. I sin topp idag, kan lagras vidare 3-4 år för den som önskar. Viktigt: låt vinet vila ett par veckor efter leverans. Ett äldre vin behöver vila i en lugn miljö efter en omskakande transport.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en blandlåda om 6 fl enligt följande:

-1 fl Sant Jeroni "Aubada" Pedro Ximénez-Garnatxa Priorat DOQ 2022
-2 fl Sant Jeroni "Hort" Garnatxa-Syrah Priorat DOQ 2021
-2 fl Sant Jeroni "Forn" Carinyena-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2021
-1 fl "Alice" Priorat DOQ 2018

Det mest exklusiva vinet, Clos Peites 2007, finns inte med i blandlådan, men kan beställas flaskvis.

"GÄSTVIN": MAS CARLETS


Vi avslutar lanseringen med ett "gästvin": Mas Carlets "2 Roses de Mas Carlets" Priorat DOQ 2018. Denna producent, som har sitt vineri i Falset (ca 2,5 km nordväst om själva byn), är vad man kan kalla en mikroproducent. Familjen Artiol (Xavi och 2 döttrar) odlar en 1,5 ha stor vingård i det bergiga området Coll de Porrera, på ca 400 meters höjd, några km norr om Falset i riktning mot Porrera. Terroiren i detta område består av granit ovanpå skiffer (llicorella). Man arbetar ekologiskt utan formell certifiering, med minimal intervention, både ute i vinfältet och i vinmakningen. En mycket liten produktion, i dagsläget mindre än 3000 buteljer per år, fördelas på 2 viner: "2 Roses", en Grenache-Syrah, och "Dragons", en 100% Syrah. Det senare vinet görs endast i något enstaka ekfat (ca 300 flaskor). "2 Roses" 2018, som är gårdens huvudsakliga vin, lagras på 3-4 åriga franska 225-liters ekfat i 18 månader. Stilen är stor, intensiv och påtagligt kryddig, med tydlig torkad frukt, humus och mineralitet. Vinet öppnar sig ganska snabbt i glaset och verkar vara i en mycket bra drickfas idag. Bland nyanserna finns katrinplommon, torkade mullbär, tobak, animalitet, svartpeppar, pinjenötter, rosor och kakao. Munnen uppvisar en sagolik balans med sammetslena tanniner, mycket frukmognad och en exceptionnell fräschör som gör vinet enormt klunkvänligt. Drick nu och ca 5 år framåt till kraftiga grytor och smakrika kötträtter. Även förträffligt till kryddiga hantverkskorvar.

Ett litet smakprov:
Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Forn" Carinyena-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2021, 309 kr/fl (ord. 345 kr/fl)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Celler de l'Abadia

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page