Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 11-18 DEC 2024
BESTÄLL SENAST SÖN 1 DEC 2024
André Vielweber
Distrikt: Alsace
_______
Ekologisk vingård
NY LANSERING 13-27 FEBRUARI 2023
I den pittoreska vinbyn Hunawihr, ca 15 km norr om Colmar och ca 2 km söder om Riveauvillé, har familjen Vielweber odlat vin i 11 generationer sedan 1637. Man är en mycket liten vingård, belägen bara ett stenkast från Hunawihrs kyrka som är en av Alsaces mest kända symboler, och "lavoir", den äldre kommunala tvättanläggningen som idag är en dekorativ fontän.
Hos Vielweber har man historiskt varit aktiv inom flera näringar utöver vin, bl a destillering och tunnbinderi. Från 1947 börjar man buteljera sitt eget vin, innan dess såldes vinet i bulk eller på tunna. I äldre tider var det vanligt att även privatpersoner fick sitt vin påfyllt på tunna.
Efter 40 års trogen tjänst som vinodlare lämnar Alfred Vielweber över rodret till sonen André 2003, då blott 20 år gammal. Ynglingen hade lärt sig en hel del av fadern, men också gått en gymnasial vinutbildning vid Lycée Viticole de Rouffach, samt praktiserat i Bourgogne. Han kommer igång med 3 ha och startar sin egen vinfirma. Så småningom utökas arealen till modesta 4 ha. Den större delen av produktionen säljs till negocianter och kooperativ, medan en mindre del buteljeras och säljs under egen etikett. Målet är hela tiden att expandera den egna buteljeringen, och helhjärtat satsa på kvalitet. 2014 konverterar André till ekologisk vinodling, med certifieringen klar 2017. 2019 erhåller han även certifieringen HVE3, "Haute Valeur Environnementale" som garanterar en miljövänlig vinodling. Eftersom inkomsterna ej räcker för att klara försörjningen, tar han under en tid ett extrajobb som vingårdsarbetare åt en annan producent.
2020 känner han sig redo att utvidga arealen ytterligare, och får chansen att ta över 2 ha av en morbror som gått i pension. Den nya marken ligger i Riquewihr och Kientzheim lite längre söderut, vilket innebär en liten avvikelse från vingårdens andliga hemvist som ligger i Hunawihr, men sortimentet blir härmed bredare och innehåller t o m Grand Cru-mark. Den nya marken är nu under ekologisk konvertering.
André har idag totalt ca 30.000 rankor att sköta och tar nu hjälp av en lärling, annars vore arbetsbördan helt enkelt för stor.
I Hunawihr odlar André ett 30-tal olika vingårdslägen, varav de flesta befinner sig i sluttningar och fångar den typiska Alsacekomplexiteten med spännande variationer som kan gå från sand till kalksten, märgel och lera. Varje druvsort "suger åt sig" av sin specifika terroir, något som André alltmer vill ta vara på genom skapandet av regelrätta "terroirviner".
Lieu-dit Muehlforst, som ligger i norra delen av Hunawihr och är en förlängning av Grand Cru Rosacker, är en särskilt intressant terroir, med fullt sydläge, och ett betydande inslag av lera som absorberar och släpper vatten på ett optimalt sätt för rankan. Vinerna härifrån tenderar att vara "fleshy", yppiga med rund textur och en mogen och fräsch syra. De öppnar sig relativt tidigt. Vinerna från Rosacker, däremot, är lite mer klassiskt strama, spänstiga och behöver normalt lite mer tid för att utvecklas. Det är spännande att uppleva variationen mellan dessa 2 grannterroirer, vilket vi ska få göra i denna lansering.
André behåller gräs i ena raden året runt, och plöjer den andra raden vid vårens början, när rankan börjar växa - en klassisk metod som upprätthåller en balanserad konkurrens mellan ranka och gräs. För att ge livskraft åt jorden använder André främst gröngödsel: baljväxter, med förmågan att fixera luftens kväve i jorden, korsblommiga växter samt spannmål. Han använder även klassisk kompost. När det är dags för bekämpning, använder André de preparat som är tillåtna enligt ekologisk vinodling, koppar och svavel, men även egna biodynamiska örtteer och dekokter. Skillnaden mellan ett örtte och en dekokt är att den förra endast värms upp tills kokpunkten, medan den andra får koka (på svag värme) i uppemot en timme. Hela konceptet handlar om att minska svavel- och koppardoserna och bekämpa svampsjukdomar med mer skonsamma preparat. Rankan blir inte heller svavelresistent, ett problem som kan uppstå vid flitig svavelanvändning.
I fråga om vinifiering arbetar André traditionellt. Skörden är 100% manuell och druvorna färdas i små träbaljor som töms på ett rullande band för att sedan hamna i vinpressen. En varsam behandling som optimerar kvaliteten och bevarar maximalt med arom i druvan. Druvorna pressas i pneumatisk press och musten får klarna i 24-36 timmar innan jäsning på rostfria ståltankar. När jäsningen är klar avlägnas den grövsta jästfällningen och vinet lagras på ståltank på sin fina jästfällning i ca 9-11 månader ("élevage sur lies fines"). I juli filtreras vinerna lätt. Buteljeringen sker rutinmässigt i augusti, och detta gäller samtliga cuvéer. Medan de flesta Alsaceproducenter buteljerar i april-maj, föredrar Vielweber en längre lagringstid, där kontakten med jästfällningen ger vinerna lite extra tyngd och rondör, och i slutändan en längre lagringsförmåga.
Vinerna kan vara något knutna i sin ungdom, och brukar behöva ca 3 år för att komma till sin rätt. Vissa årgångar kan mogna snabbare och vissa långsammare, det är naturen som bestämmer. För André är det en självklarhet att inget ska stressas fram, vinerna skall utvecklas i egen takt. Samtliga viner (inklusive ingångsnivån) kan lagras i minst 7-8 år och uppemot 15 år för de mer speciella cuvéerna.
En trevlig nyhet är att André lite längre fram kommer att erbjuda en 100% egentillverkad Crémant d’Alsace. Vinet mognar just nu på flaska och kommer att lanseras under 2023. Jag fick äran att prova en spontandegorgerad flaska och kan intyga att det är en supercrémant… Något vi kommer få tillfälle att återkomma till!
André, som är ganska diskret och reserverad till sin natur, radar idag upp ett imponerande sortiment, med dominans av torra viner. Han är dock ännu en tämligen okänd pärla, och är mest känd bland sina egna trogna och lojala följare i Alsace och i övriga Frankrike. I dagsläget går ca 60% av produktionen till negocianter och kooperativ (i form av druvor), och 40% till de egna vinerna. Under ett normalt år produceras ca 15.000 buteljer - en mycket liten produktion som vi är glada att kunna ta del av.
André är i idag 40 och har många år kvar framför sig. Det ska bli spännande att följa hans utveckling.
Terroirviner lanserar 5 viner av André Vielweber:
Riesling Muehlforst 2020 (Torrt vitt vin). Vingårdsläget Muehlforst, angränsande Rosacker norrut i riktning mot Ribeauvillé, har idag högt anseende i Alsace, och finns med i listan bland vingårdar som eventuellt kan upphöjas till Premier Cru-status, om en sådan införs för Alsaceviner. Muehlforst karaktäriseras av en tung, lerig, sval, torktålig terroir, med full sydlig exponering och ganska mild lutning. Vattnet som lagras i leran släpps långsamt när jorden värms upp och kan föda rankan kontinuerligt. Vinstilen på Muehlforst tenderar att uppvisa rondör, fetma, även opulens, alltid med balanserande fräschör. Vinet kombinerar en härlig solmognad med lätt exotiska nyanser och en utomordentlig friskhet. Mycket tydlig juicig persika, mogen citron, ananas, vita blommor och en subtil dieselton är några av intrycken. Här finns energi, friskhet och fetma som skapar en perfekt balans. 2,7 gr/l restsocker. Fruktsyran är mogen och mycket behaglig. Vinet kommer att fortsätta utvecklas mycket positivt de kommande åren, men tveka inte att korka upp en flaska redan i vår, gärna till en god röding eller lax med romsås, skaldjur, pilgrimsmusslor, sniglar samt klassiska alsacerätter som choucroute mm. Lagringspotential ca 10-12 år.
Riesling Grand Cru Rosacker 2020 (Torrt vitt vin). Vinerna från Hunawihrs mest berömda terroir, Rosacker, omnämns i annalerna redan 1483. Rosacker är officiellt klassat som Grand Cru sedan 1983 och angränsar byn norrut och västerut. Exponeringen är sydlig och sydöstlig, med en höjd som varierar från 260 till 330 meter. Närheten till Vosgemassivet och inslaget av skugga som det medför, bidrar till ett svalt och torrt mikroklimat, med långsam och utdragen mognadsprocess i vingårdarna. Jorden består av kalksten och märgel, med exceptionell förmåga att lagra vatten. Vattenstress är mycket ovanligt här, vilket möjliggör en konstant och homogen mognadsprocess. Särskilt Riesling trivs i denna terroir, och ger ett synnerligen rent och elegant intryck, i princip alltid utan övermognad, med fräsch frukt, och utan petroleumtoner. Snarare är det mer typiskt att uppleva en mineralitet av flinttyp, en viss sälta och även en rökighet som utvecklas med lite ålder. Ca 2/3 av Rosacker är planterad med Riesling. Alsace kanske mest berömda vin, Riesling "Clos Sainte-Hune", som produceras av vinhuset Trimbach, kommer från en liten inhägnad i Rosacker. André Vielwebers Rosacker ligger i den sydligaste änden av Cru:en, i en del kallad "Heitzloch", på ca 300 meters höjd. Här är terroiren något mer kalkstensdominerad, med märgel längre ner på djupet; denna terroir ger raka, spänstiga och kristallrena viner. Årgång 2020 är magnifik, ännu något ung, återigen med denna underbara balans mellan mognad och friskhet. 3,1 gr/l restsocker. Vinet är tydligt mineralpräglat, med en rökig flintakaraktär som harmonierar med fräscha och koncentrerade toner av lime, Jonagold, nektarin, apelsinblomma, ananas samt vita blommor. I munnen finns kraft och energi och en sagolik fruktintensitet. Avslutet är långt och friskt med salivretande citrusfrukt och ihärdig flintmineralitet. Servera till en god fiskrätt eller pilgrimsmusslor, gärna med färska örter och citron, eller med subtil asiatisk kryddning. Förväntad topp från ca 2024. Kan lagras i uppemot 15 år.
Pinot Noir Réserve Exceptionnelle 2018 (Rött vin). Vielwebers Pinot Noir brukar vara i en lätt och bärig stil, mycket trevlig i sin genre. Men 2018 hände det något, och vi har ett vin på en helt annan nivå. Mognadsgraden steg upp till en aldrig tidigare skådad nivå, och vinet fick en mörk, koncentrerad, fyllig, mycket intensiv karaktär. André bestämde att kalla vinet "Réserve Exceptionelle" för att understryka den unika karaktären. Druvorna är plockade på vingårdsläget "Oberer Muehlforst", en platå som ligger i den övre delen av Muehlforst, vid ca 280 meter, med terroir av sand ovanpå lera och östlig exponering. Vinet skalmacererade i hela 4 veckor, varefter det lagrades på ståltank i 10 månader. André använder inga ekfat generellt, och även i detta specifika fall menar han att ekfat knappast behövs, då vinet har en naturlig kryddighet som kan påminna om fatkaraktär. Vinet är ingenting mindre än extraordinärt. Faktum är att det är nästan omöjligt att tro att det inte är fatlagrat... Doften är stor, härlig, full av krossade bär med en likörig intensitet, jag upplever svarta körsbär, vilda björnbär och röda vinbär, plommon, en touch apelsinzest, parat med en naturlig animalitet, massor av kryddor, vitpeppar, lagerblad, kryddnejlika, kanel, lite vanilj, och en superfin kritig mineralitet. Ett intryck av total harmoni och renhet omger nyansrikedomen. I munnen har vi en tät, fyllig känsla där fruktsötma- och friskhet går hand i hand, och där ännu strama tanniner ger ett mycket fast grepp. Alkoholhalten landar på 14,7%. Balansen är optimal och längden imponerande, med en ton av solmogna körsbär och en angenäm animalitet som länge ekar i gommen. Servera denna härlighet i stora Bourgogneglas för att framhäva buketten, vid ca 15°C. Njut till en god bit oxfilé, gärna serverad med murkelsås och en god potatisgratäng, en vilträtt (t ex ren, vildsvin etc) med en god örtsky, eller en Bœuf Bourguignon eller annan smakrik högrevsgryta. Vinet börjar komma in i sin topperiod nu, och kan lagras i ytterligare 5-7 år utan problem. Bara att njuta! Vinet belönades med en välförtjänt guldmedalj vid Concours des Vignerons Indépendants 2022.
"G Osé" 2020 (Orangevin). Ett helt nytt vin i Andrés sortiment. Namnet är en ordlek som kan tydas som "J’ai osé" (= "jag har vågat") eller som "Gewurztraminer Osé" (= "Vågad Gewurztraminer"). Att göra orangevin på Gewurztraminer är just nu trendigt i Alsace. Druvan lämpar sig mycket väl för stilen. Druvan vinifieras med ca 3 veckors skalkontakt, som ger den orange kulören. Lite tanniner extraheras men inte för mycket. Stilen är aromatisk, fruktig och blommig, snustorr, och helt olik Alsace Gewuztraminer av klassisk typ. G Osé är ett mycket lyckat exempel. Det är aromatiskt, kraftfullt med stor intensitet, och samtidigt mjukt i gommen och fräscht med en lätt, mycket angenäm citruskärvhet. Aromen går från mogen persika till blodapelsin och grapefrukt, granatäpple, litchi, fänkål, peppar och rosvatten. I munnen är det ypperligt balanserat, vi har en rund och mjuk textur, en riktigt lång eftersmak och känslan av att bita i en juicig persika. 0,6 gr/l restsocker. Ett supertrevligt vin att dricka på egen hand som aperitif, till kryddiga tapas eller till en mild curryrätt. Också utmärkt till välkryddade vegorätter och ostar, t ex Mimolette eller en getost. Att vinet ej är vinifierat som ett s k "naturvin" tycker jag personligen är till fördel. Det är superrent och fokuserat, till skillnad från naturviner som ibland kan vara lite grumliga och flyktiga, och ha en utstående jästarom. Kan lagras i 6-7 år (eller längre), men är så gott nu, att man behöver absolut inte vänta!
Gewurztraminer Muehlforst 2019 (Torrt till halvtorrt vitt vin). Vi avslutar med denna fabulösa Gewurztraminer, som är otroligt kraftfull och koncentrerad men ändå ligger på den torrare sidan av spektret. 8,8 gr/l restsocker. 15% alkohol. Druvorna skördades precis nedanför Rieslingdruvorna på Muehlforst, det som skiljer vingårdarna är en liten stenmur. Vinet är helt enkelt stort, kolossalt, med en koncentration av sällsynt art. Kvittenfrukt, mirabell, aprikoser och kamomill dominerar nosen, åtföljt av en uppsjö kryddiga nyanser, såsom gråpeppar, kanel och eukalyptus. Munnen är fyllig, viskös och sidenmjuk, med en alkoholstyrka som inte alls ger ett eldigt intryck, utan en känsla av total mognad i frukten, med kanske en liten klick lakrits och florsocker, och en ackompanjerande fräschör. Otroligt angenämt, kraftfullt och långt i gommen. Jag tycker mig inte uppleva restsockret särskilt mycket. Det smälter in i smaken och vinets kropp; detta var ett medvetet drag av Vielweber, där han lät vinet jäsa så långt det bara gick, och lyckades hitta denna mycket intressanta balans, som öppnar upp för utsökta gastronomiska möjligheter. Drick denna mastodont till smakrika rätter, gärna jumboräkor frästa i en god currysås, kinesiskt, sötsura rätter, tagine med aprikoser, foie gras, och naturligtvis kraftfulla ostar. Perfekt att dricka redan idag. Kan lagras i ca 10-12 år utan problem. Vinet belönades med 91 p av Revue du Vin de France (juni 2021).
BLANDLÅDA
Jag har komponerat en blandlåda om 6 fl enligt nedan:
1 fl Riesling Muehlforst 2020
2 fl Riesling Grand Cru Rosacker 2020
1 fl Pinot Noir Réserve Exceptionnelle 2018
1 fl "G Osé" 2020
1 fl Gewurztraminer Muehlforst 2019
Lådan skall ses som en renodlad premiumlåda av Vielweber!
EXTRAVINER
Som vanligt med Alsaceproducenter, går det inte att få med alla viner i en lansering. Ändå vill jag gärna erbjuda dig möjligheten att beställa andra viner ur Vielwebers sortiment. Kontakta mig per mejl på info@terroirviner.com om du önskar beställa dessa viner:
André Vielweber Bouquet d'Alsace 2021 - 199 kr/fl. En mycket trevlig blandning på Riesling, Muscat, Pinot Gris och Gewurztraminer. Aromatisk, smakrik, och i årgång 2021 lite friskare och torrare än vanligt. Endast 2,6 gr/l restsocker. Mycket trevligt aperitifvin! Kan lagras 6-7 år.
André Vielweber Gewurztraminer Vieilles Vignes 2018 - 245 kr/fl. En klassisk Gewurztraminer i lite sötare stil, restsocker 60,7 gr/l. Stockarna är 40-50 år gamla. Mycket fyllig och koncentrerad, med toner av kanderad frukt och kryddor. Passar till foie gras och ostar. Kan lagras 10-15 år.